Ти си това, което четеш

Догодина над 5000 български селища ще имат достъп до европари за безплатен интернет

13:41 | 07 декември 2017 | 0 коментара

През 2018 г. се очаква да бъде обявен първият конкурс за получаване на европейско финансиране за изграждане на безплатен безжичен интернет в малките населени места у нас. Достъп до ресурса ще имат над 5000 български градове и села, където все още свободна публична интернет мрежа, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Инициативата на Европейската комисия Wifi4EU трябва да осигури до 2020 г. безплатен интернет достъп за жителите и туристите на 8 хиляди местни общности в Европейския съюз.

При кандидатстването общинските ръководства трябва да предложат място, където ще се предоставя безжичен интернет – административна сграда, общинска болница, библиотека, площад или парк.

В разговор транспортният министър Ивайло Московски и комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел са постигнали съгласие, че е изключително важно да има баланс в географското разпределение на европейското финансиране.

Инициативата бе разяснявана през 2017 г. в поредица информационни дни, експерти от министерството разясняваха на общините и заинтересованите оператори условията на процедурата за кандидатстване, които са известни към момента.

Още от Бизнес

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...