Два вагона от влак София - Бургас изгоряха на гара Коньово

Няма пострадали благодарение на реакцията кондукторката и машинистите

Снимка: БГНЕС

Пожар изпепели два вагона от влака София - Бургас край Нова Загора късно в петък.

За щастие инцидентът се размина без пострадали благодарение на бързата реакция на кондукторката и машинистите, които успели да изведат всички пътници и започнали да гасят пламъците, докато дойдат пожарникарите.

"При първоначалния оглед ясно се вижда, че от третия вагон, където е апаратурата за осветлението, е най-голяма вероятността - около 90%, да е възникнал пожарът", коментира д-р инж. Бойчо Скробански - ръководител на Специализирано звено за разследване в Министерството на транспорта.

По щастлива случайност пламъците са обхванали вагоните в момента, когато влакът е спрял на гара Коньово. Кондукторка Фатме Хюсеин първа забелязала дима и след спирането на гарата и е помогнала за евакуацията.

"Не се изплаших, просто трябваше да взема мерки – да мисля първо адекватно, да отстраним пътниците, да няма произшествие... Пламъците много бързо обзеха влака, тичах за пожарогасител от първите два вагона", разказа тя пред бТВ в събота.

Преди пожарната, дошла линейка. Фатме разказа, че е питала хората един по един дали им е лошо от дима. Пътниците пристигнаха в Бургас с автобус след полунощ. Един от тях, Даниел Тричков, разказа, че след Нова Загора усетил силен мирис на пластмаса: "Бяхме на Коньово, т.е. близо, и вече миришеше много”.

Всички пътници бяха евакуирани преди вагоните да пламнат. "За части от минутите, от секундите, започнаха да падат прозорци, да трошат, да капят. Дори имаше взривове, един по-сериозен, електрическата мрежа буквално се разкъса като ластик", допълни Даниел Тричков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?