Ти си това, което четеш

ЕК ще почете Хелмут Кол с безпрецедентна европейска церемония

17:58 | 18 юни 2017 | 3 коментара

Бащата на обединението на Германия и Ангела Меркел през 2000 г.

Европейската комисия подготвя официална европейска церемония в знак на почит към почиталия в петък бивш германски канцлер Хелмут Кол - личност с огромен принос за създаването на Европейския съюз, заяви в неделя говорителка на комисията.
 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който разпореди знамената на европейските институции в Брюксел в петък да бъдат наполовина спуснати, предложи да бъде организирана тържествена европейска церемония в памет на Кол.

 

Става дума за уникално събитие, тъй като Европейският съюз никога досега не е организирал подобни официални церемонии по повод кончината на европейски политици. Починалият на 87 години в дома си Хелмут Кол е един от тримата политици, обявени за почетни граждани на Европа. Другите двама са французите Жан Моне и Жак Делор.

 

"Подготовката е в ход, в близък контакт сме с германските власти и семейството" за организирането на тази церемония, каза за АФП говорителката на ЕК Мина Андреева, допълвайки, че засега дата не е определена.
 

Една от възможностите е церемонията да се състои в сградата на Европейския парламент в Страсбург.
 

Кол е смятан за баща на обединяването на Германия 45 години след Втората световна война и за един от стълбовете на концепцията за обединена Европа. Кончината на човека, заемал канцлерския пост най-дълго в съвременната история на Германия (от 1982 до 1998 г.), предизвика силен отзвук по цял свят.
 

"Хелмут Кол беше голям европеец и много добър приятел. Той беше самото въплъщение на Европа. Без него еврото нямаше да съществува", изтъкна Юнкер.

Още по темата
Още от Европа

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...