Ти си това, което четеш

ЕК запазва засиления икономически мониторинг над България

19:08 | 22 ноември 2017 | 0 коментара

12 държави от ЕС, сред които и България, ще бъдат обект на "задълбочен преглед" по отношение на икономиката си през 2018 г., съобщи в сряда Европейската комисия.

Това са същите държави, за които при предходната процедура по макроикономически дисбаланси бе констатирано, че имат дисбаланси — България, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Нидерландия, Португалия, Словения, Франция, Хърватия и Швеция, казаха от ЕК.

През февруари тази година институцията действително констатира, че България има "прекомерни макроикономически дисбаланси" най-вече заради уязвимости във финансовия сектор, високата фирмена задлъжнялост и проблемите на трудовия пазар.

Сега експертите смятат, че има подобрение при някои от показателите, но ЕК остава притеснена за практиките във финансовия сектор, качеството на активите и надзора. Не са решени и структурните проблеми на пазара на труда. Затова комисията счита, че остават уязвимости в българската икономика, включително във финансовия сектор, които трябва да се наблюдават.

Комисията ще представи задълбочените прегледи в докладите по държави през февруари 2018 г.

Докладът за т. нар. механизъм за предупреждение е част от европейския семестър. Неговата цел предотвратяване на дисбалансите, които затрудняват нормалното функциониране на икономиките на държавите от ЕС.

Още от Бизнес

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...