Ти си това, което четеш

Еколози настояват Първанов да върне узбекския ловен трофей

17:30 | 08 декември 2008 | 37 коментара

Интернет петиция, под която вече са се подписали над 200 души, с искане президентът Георги Първанов да върне ловния трофей от защитения див козел архар, отстрелян от него в узбекистански резерват, пусна организацията “За да остане природа“. Подписката е адресирана до държавния глава, до узбекистанския му колега Ислам Каримов, до председателя на Еврокомисията Хосе Мануел Барозо и министъра на външните работи Ивайло Калфин.

В текста на петицията се посочва, че "аз не мога да приема, че президентът на Република България, която е част от демократичния Европейски съюз, може да си позволи да ловува изчезващо животно в нарушение на международни и местни норми (нещо, което е първо неморално, а второ незаконно)“.

От Първанов се иска освен да върне трофея и да се извини на българския и узбекския народ.

С подписката се настоява още България да компенсира Нуратинския резерват заради постъпката на президента като окаже съдействие за опазване на дивата природа там чрез механизмите за международно подпомагане на Европейския съюз.

Узбекистан е страна със сериозни нарушения на човешките права и българският държавен глава би трябвало да се среща с узбекистански десиденти и да защитава правата на човека, а не да ходи на лов организиран от узбекистанските сили за сигурност, посочват от организацията.

От екокоалицията допълват, че трофеите на архари струват много скъпо и само по няколко бройки се отстрелват законно като цената за всеки от тях се определя индивидуално. Те обаче дават за пример тарифата за други подвидове тръгват от 20 хил. долара. "Българският президент, който е патрон на благотворителната инициатива "Българската Коледа", не може да си позволи да изхарчи такава сума държавни пари за своя прищявка", посочват от екоорганизацията.

Още по темата
Още от България