Ти си това, което четеш

Екоминистърът поиска общините да публикуват онлайн данните за въздуха

19:22 | 13 февруари 2017 | 0 коментара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общините да изградят мониторингова система за следене на чистота на въздуха, която да се свърже с националната, а данните от автоматичните измервателни станции, където има такива, да са свързани с интернет страниците на общините, за да се информират онлайн гражданите. За това е настояла министърът на околната среда и водите Ирина Костова пред представители на Националното сдружение на общините по време на среща в понеделник.

От своя страна кметовете са поискали от ведомството да въведе стандарти за въглищата за горене в бита и работеща данъчна политика по вноса на стари автомобили, които да доведат до намаляване на замърсяването на атмосферния въздух.

По време на дискусията, в която е участвал и заместник-министърът на земеделието Иван Палигоров, са били обсъдени и състоянието и стопанисването на язовирите и напоителните системи, плащаните от общините такси за депониране на отпадъците и как да се подготвят местните власти за кандидатстване с проекти по оперативната програма "Околна среда", съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите в понеделник.

Според екоминистъра Ирина Костова проблеми при изпълнението на стратегии за управление и развитие на водния сектор и на хидромелиоративното и хидротехническо строителство ше възникнат заради липсата на кадри.

Експертите настояха МОСВ да изработи диференциран подход към язовирите и предложиха за областните управи държавата да намери финансиране за проекти за почистване на речните корита извън населените места, допълниха от пресцентъра на екоминистерството.

Още от Greenpool

Трябва ли управителят на НЗОК да подаде оставка?