Ти си това, което четеш

Естония арестува предполагаем руски агент

17:30 | 07 ноември 2017 | 1 коментар

Естонските власти съобщиха, че са задържали руски гражданин, заподозрян, че е агент на Федерална служба за сигурност (ФСС) на Русия, предаде Ройтерс.
 

Заподозреният е бил арестуван миналата седмица в североизточния граничен град Нарва. Той се готвел да напусне Естония и да замине за Русия. Вчера му било предявено официално обвинение.
 

Смята се, че арестуваният е подготвял и компютърно престъпление, редом с други провинения. Извършеният миналата седмица арест предотврати по-големи щети, заяви прокурор Ина Омблер.
 

Тя отбеляза, че дейността на руснака е била насочена срещу естонски държавни институции. Агентът на ФСС е извършил сериозно престъпление, добави Омблер, която не разкри неговата самоличност.
 

ФСС е наследничка на КГБ, припомня АП.
 

През 2015 и 2016 г. в Естония бяха осъдени на затвор трима души, обвинени в сътрудничество с руските специални служби в бившата съветска република, която е член на НАТО и ЕС. През май тази година човек от руски произход бе осъден за шпионаж в полза на руското разузнаване. По-късно същия месец Естония обяви двама руски дипломати в консулството в Нарва за персона нон грата заради неподобаващи контакти с представители на местните власти.

Още от Европа