Ти си това, което четеш

Гръцката Пиреос ще продаде клоновете си в България, Румъния и Сърбия

18:42 | 17 юли 2017 | 1 коментар

Гръцката Пиреос банк иска да продаде клоновете си в Румъния, България и Сърбия, предаде БТА.

Причината е, че банковата институция иска да се стабилизира и преструктурира и да се оттърве от лоши кредити на стойност 4 млрд. евро до края на годината, заяви в интервю за Блумбърг новият генерален директор на банката Христос Мегалу.

"Има решение на мениджмънта за ускоряване на прилагането на плана за преструктуриране, за да бъде върната държавната помощ възможно най-скоро", посочи Мегалу, който пое ръководството на Пиреос през март.

Банка Пиреос е получила 2.72 милиарда евро държавно финансиране от ноември 2015 г., а гръцкият спасителен фонд притежава над една четвърт от банката.

Трезорът е на път да намали лошите заеми до 19,1 милиарда евро в края на годината от 23 милиарда евро в края на март, посочи Мегалу.

Пиреос вече продаде лоши заеми на стойност половин милиард евро в Румъния, България и Сърбия през последните 18 месеца. Кредитната институция също така получи 3 милиона евро от продажбата на 29 имота на онлайн търг.

Новото ръководство на институцията вече е създало отдел, който ще се занимава с продажбата на нежеланите активи. Банката иска да се отърве от клоновете си на Балканите и акциите си в компанията за морски транспорт Хеленик Сийуейз и две гръцки рибни стопанства.

"Нашата основна цел е да намалим нашата екпозиция в небазисните гръцки банкови холдинги и в международните банкови филиали в Румъния, България и Сърбия", посочи генералният директор на Пиреос. "Ако успеем да направим това, без капиталът ни да пострада, ефектът върху баланса ще бъде положителен", заяви още той.

Още от Бизнес

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?