Греди Асса предсрочно махнат от фонд "13 века България" по време на отпуск

Греди Асса Снимка: БГНЕС

Изненадващо и по време негов отпуск от поста изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България“ е бил освободен предсрочно Греди Асса, а вторият му мандат ще бъде доизкаран от бившия шеф на Театъра на Българската армия Митко Тодоров, който бе и заместник на министъра на културата Вежди Рашидов от юни 2010 г. до март 2013 г.

Решението за това е взето на заседание на Министерския съвет на 29 юли, но е публикувано два дни по-късно и в петъчния ден е пропуснато от общественото внимание, а две седмици по-късно за това съобщи самият Асса в писмо до медиите във вторник.

Мотиви за смяната в решението не се посочват, а според Асса, който е назначен начело на фонда през януари 2010 г. от Рашидов, то е взето в нарушение на Закона за Националния дарителски фонд "13 века България“ и без обективна оценка на дейността му през петте години, докато той е бил начело.

Известният художник посочва, че решението за отстраняването му е взето докато той е бил в отпуск, продължил до 10 август и разрешен му със заповед още от юни.

На 22 юли той бил повикан от висш служител на Министерството на културата и му било казано, че Рашидов има друга визия за работата на фонда. Бил попитан и дали ще си подаде оставката "в обозримо бъдеще“, но не му били посочени мотиви защо трябва да направи това. Асса отговорил, че би подал оставка и затова сега е изненадан от решението за освобождаване.

"Заемането на пост на всяка цена противоречи на етичните ми разбирания за екипно доверие и морал. Затова няма да оспорвам възникналия правен казус, въпреки че не съм освободен по нито една от хипотезите, които регламентират предсрочно прекратяване на мандата. Вярвам, че управлението на фонда е мисия, и имам самочувствието да я завещая", посочва Асса.

Той припомня, че през юни 2015 г. бе утвърдена кандидатурата на НДФ "13 века България“ като асоциирана неправителствена организация към Организацията за образование, наука и култура на ОНН (ЮНЕСКО) за период от шест години. Сред дейността на фонда в последните години е учредяването на Националната награда за роман на годината "13 века България“. Подготвя се четвъртото издание на платформата за изява на работещи зад граница млади български художници "Толкова близо, толкова далече“.

В напреднал организационен стадий е мултимедийният проект, посветен на българския композитор Панчо Владигеров, който е втори в серията, стартирала през януари 2014 г. с мултимедийната инсталация "Владимир Димитров-Майстора – Светлина и дух“. Фондът има и редица други проекти.

Споделяне

Още от Общество

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?