Ти си това, което четеш

Хибридно финансиране ще помага за свързване на Западните Балкани

Трябва да сме като пръстите на ръцете – всеки е важен, заяви Борисов пред лидерите на страните в региона
15:03 | 07 декември 2017 | 4 коментара

Борисов и Георгиева бяха домакините на регионалния форум, сн. БГНЕС

Световната банка ще предостави 150-200 млн. долара за създаването на хибриден модел, в който ще се включат и еврофондовете и националните бюджети на страните от Западните Балкани, за финансиране на транспортни, инфраструктурни, търговски и икономически проекти за свързаност на България, Сърбия, Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Това стана ясно по време на форум в София в четвъртък, посветен на регионалната интеграция на Западните Балкани.

В него се участваха българският премиер Бойко Борисов, косовският президент Хашим Тачи, държавният глава на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и вицепремиерът и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. В срещата се включи и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Борисов: Не носим проблеми на ЕС, а просперитет 

Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет, повтори Борисов отново станалата му любима теза в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа.

Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех, заяви той. "Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична", смята Борисов.

"Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват", допълни българският премиерът.

Инвестиции в пътища и гранични пунктове тип "едно гише"

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева посочи, че организацията е готова да финансира със 150-200 милиона долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки. Според нея това ще стане чрез въвеждане на интелигентни технологии. "Да превърнем физическите опашки във виртуални, а границите да се обслужват от КПП-та с едно гише, каза Георгиева. По думите й това ще стимулира икономически връзки, ще създаде повече работни места и по-високо качество на живота на хората.

Бойко Борисов посочи още, че тайната на успеха на страните от региона е, че трябва да бъдем като пръстите на ръцете - "всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям". Борисов се върна назад във времето и заяви, че всичко лошо в България се е случило по време на кризата в бивша Югославия. "Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", допълни той.

ЕС ще ни разбере, ако ние самите сме единни. Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит, достатъчно проблеми има вътре в съюза, отбеляза Борисов.

Сръбският премиер: Нека се събираме по-често

Трябва да се събираме по-често, това допринася за различните връзки на Балканите и за различния положителен имидж на Балканите, отбеляза министър-председателката на Сърбия Ана Бърнабич. На прав път сме да покажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много различен начин, смята тя.

Бърнабич каза още, че Борисов имал лично голям принос за изграждането на новия имидж на Балканите и му благодари за личните усилия в тази посока. Потвърждавам ангажимента ни, че ще работим много усилено, за да поддържаме диалога на Западните Балкани, добави Бърнабич.

"Благодаря за цялата подкрепа за Сърбия. И за заявената лична подкрепа за Сърбия. Сега се обединяваме в подкрепата си за Албания с техните проблеми с наводненията. Регионалното сътрудничество, свързаността, дигиталната интеграция и подкрепата за IT сектора като основа за растеж - в лицето на Сърбия ще намерите силен партньор в това начинание. Всички ние имаме едни и същи цели, и се надяваме да ни доведат до добри резултати”, каза още сръбският премиер. Като особено важен приоритет на Сърбия и Македония тя очерта завършването на коридор 10, за да се стигне до по-добри връзки между двете държави.

Премиерът на Албания Еди Рама каза, че "не само Меркел, но и вие, г-н Борисов, сте човекът към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца (на българското европредседателство – б. ред.)".

Рама посочи още, че регионът подкрепя Борисов, но също така го е натоварил с с очакванията да се бори за ускоряване на процеса на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори (за еврочленство), смятаме, че и за Албания, и Македония е време да започнат своите преговори, допълни албанският премиер.

Македонският премиер Зоран Заев изрази мнението си, че председателството на България на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. ще помогне на всички. Борисов пък допълни, че в австрийския премиер Себастиян Курц са се разбрали темата за Западните Балкани да бъде продължена и през втората половина на 2018 г. при европредседателството на Австрия.

Заев призова за съвместими икономики

Трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени, смята и Заев. Вярвам, че Коридор 8 и 10 и всичко, което значи свързване, ще представлява допълнителна възможност на икономическото развитие на този регион и ЕС, допълни той.

Косовският президент Хашим Тачи също смята, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС.

В последно време Косово наистина работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите държави от Балканите, особено с Македония. Искам да подчертая, че свързаността с останалите държави от Балканския полуостров е също толкова важна за нас, каза Тачи.

Той призова всички правителства на Балканите да насочат своите бюджети към всеобщо интеграция на страните от региона.

Още от Бизнес

Подкрепяте ли втори кабинков лифт в Банско?