Ти си това, което четеш

И Малкия Маргин привикан на разговор в ДАНС

Под конвой от бронирани джипове и спецполицаи в ранни зори в четвъртък Николай Маринов – Малкия Маргин се яви на разговор в едно от поделенията на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Малко по-късно от агенцията съобщиха: "Във връзка с изпълнение на своите функционални задължения, предоставени й от закона, ДАНС провежда специализирани операции и предприема конкретни действия. Тази сутрин в поделенията на ДАНС бяха призовани различни лица. В 6. 30 в сградата на Агенцията на бул. "Черни връх" се е явил Николай Маринов".

Зоя Димитрова, медиен съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов уточни, че става въпрос за "рутинна работа, която не е от вчера и няма да завърши днес". Не е ясно кои се другите лица, привикани на разговор.

В сряда, само няколко часа преди да излезе докладът на ЕК за България, в ДАНС бе "поканен", друг виден представител на ъндърграунда у нас – Златомир Иванов – Баретата. Между 7.00 и 10.00 ч. с него бе разговаряно по "въпроси на националната сигурност".

Николай Маринов и брат му Красимир -Големия Маргин са подсъдими по дело за подготовка на убийства – на вече покойните Иван Тодоров-Доктора и бизнесмена Никола Дамянов както и на и о.р. ген. Любен Гоцев. Процесът се точи от две години и дори бе спрян заради здравните проблеми на част от групата на Маргините.

След близо едногодишен престой в ареста на Националното следствие братята са на свобода, а наскоро са забелязани да отмарят по Черноморието на яхта с подходящото име "Freedom".

В края на миналата година спецчасти извършиха обиски и иззеха фактури, счетоводна документация, компютри, документи за собственост, и пари в брой от множество офиси, в които се помещават фирми на Маргините. След това срещу братята започна разследване и за пране на пари, но делото още не е стигнало до съда.

Малкият Маргин е отишъл в ДАНС без адвокат. По-късно защитникът му Людмил Рангелов заяви, че не знае каква е причината за привикването му.

Босовете с връзки във висшите етажи на властта

След като ДАНС се занимава със случая, вероятно има някаква връзка между Маргините, Златко Баретата и висшите етажи на властта. Това предположение изказа председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов ( НДСВ).

"Всички знаете, че това са лица, за които има подозрения за връзки с криминалния контингент. ДАНС има и превантивна дейност и функция, има и функция по разкриване на престъпления или опасност от престъпления", заяви пред журналисти Спасов.

Неговата информация е, че "поканата" към Маргина и Баретата е "била доста настоятелна и вероятно има някакъв превантивен и дисциплиниращ ефект", но обществото ще разбере резултата "когато му дойде времето".

Атанасов: Викането на Баретата и Маргина противоречи на закона

Няма законови основания за призоваването на Златко Баретата и Малкия Маргин в ДАНС, заяви опозиционният депутат и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов. Той призова обществото да получи обяснение за какво става въпрос.

Според него тези акции компрометират дейността на агенцията. Съгласно закона ДАНС има две задачи. Първата е свързана със защита от посегателство на чужди специални и разузнавателни служби, или контараразузнавателна функция. Втората - борба с корупцията по високите етажи на властта.

"Пита се в коя от тези законови задачи влиза пиенето на кафе със Златко Баретата и Малкия Маргин? Ако тези лица са част от чужди разузнавателни служби – да се съобщи на българското общество. Ако са свързани с борба с корупцията по високите етажи на властта, трябва да попитаме кога ще призоват за пиене на кафе и министрите, от които тези лица са вземали или давали подкупи. Да обяснят тези лица, които ходят да пият кафе в ДАНС, каква връзка имат с корупцията по високите етажи на властта", настоя Атанасов.

По думите му в средите на опозицията вече се обзалагат кога в ДАНС ще бъде призован Младен Михалев - Маджо – в петък или понеделник. "При всички случаи Маджо ще бъде призован след евентуална среща с министри, защото той се явява техен началник", допълни Атанасов, визирайки твърденията за близките отношения между видния бизнесмен от "силов тип" и доскорошния вътрешен министър Румен Петков.

Атанасов е убеден, че има директна връзка между доклада на ЕК и активността на ДАНС. "Това е политическа употреба на новата агенция, която беше толкова рекламирана. С тази активност, която няма законово основание, се отклонява общественото внимание. Големите проблеми на България са свързани със спирането на стотици милиони евро от ЕК", подчерта Атанасов.

Беседата била за финансовата стабилност на страната?

От ДАНС възразиха на казаното от Атанасов и пред Mediapool заявиха, че освен контраразузнавателни функции, агенцията се грижи и за опазване на финансовата и икономическата стабилност на страната. Затова не е случайно, че в нея има такива специализирани дирекции. Освен това по закон служителите на ДАНС имат право да снемат обяснения от граждани и да ги задържат за 24 часа.

Представител на агенцията заяви, че привикването на Маргина и Баретата и съобщенията за това не са "надуване на мускули и демонстрация на сила". По-добре ли ще е, ако не кажем на обществото за тези срещи и след това се получи като с Румен Петков и братя Галеви, коментираха пред Mediapool представители на ДАНС.

Действията на ДАНС оправдани

Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов смята, че това, което прави ДАНС, е оправдано и необходимо.

Когато службите за сигурност разполагат с определен тип информация, която не може да бъде приета за доказателство по една или друга причина, но тя така или иначе засяга обществения ред, съвсем нормално е да реагират. Нещо повече - те са длъжни да покажат, че контролират положението и са акцентирали своето внимание върху дадения обект, заяви Бакалов. Той заключи, че подобна практика имат почти всички съвременни служби за сигурност.

"ДАНС сме я създали да свърши работа за две пари. Оставете ги да я свършат. Сега колко от тази работа ще бъде вършена е друг въпрос”, заяви Татяна Дончева от БСП. На въпрос дали срещите в ДАНС са регламентирани от закона тя каза:"Вие искате да кажете, че органите като МВР и ДАНС не могат да викат такива лица в сградите си, за да извършват с тях действия ли? Какво от това, че в медиите е изтекла информация за срещите, след като не се знае нищо друго за тях?"

По думите на Дончева от ДАНС са обявили за срещата, за да държат в течение медиите, че вършат някаква работа. "Ако ви кажат, се сърдите, ако не ви кажат, пак се сърдите”.

От ДАНС отказаха да коментират тиражирана информация, позоваваща се на "участник в сутрешните мероприятия", според която агентите нямали време да пият кафе с Маргина и Баретата и им предложили единствено "чаша минерална вода".

Преди това социалистката Татяна Дончева заяви, че в ДАНС нямало автомати за кафе, но се надява да са си купили. Колегата й Минчо Спасов на свой ред изрази надежда "кафето да не е било с много захар".

Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?