И медиите на Пеевски отиват в дубайската му офшорка

Свързана с депутата кипърска фирма купува най-голямата печатница за вестници в България

И медиите на Пеевски отиват в дубайската му офшорка

С нови ходове продължава преструктурирането на фирмената собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, който през март обяви, че се оттегля от бизнеса в България, а месец по-късно премиерът Бойко Борисов каза, че "Пеевски напуска страната, вече няма да е дъвка". Отделно свързана със спорния политик фирма е купила най-голямата печатница за вестници в България, притежавана от контролираната от Венелина Гочева "Медийна група България холдинг".

Реално от известно време Пеевски усърдно прехвърля официално притежаваните от него дружества у нас към офшорни зони. След като миналата седмица депутатът покри наскоро придобитата "Техномаркет" в дубайската си офшорка "Интръст Лимитед" ( Intrust Limited) сега обект на подобна трансакция са още поне осем фирми, сред които издатели на основните му вестници, съобщи вестник "Капитал" във вторник.

Чрез схемата тези дружества са "продадени" на фирмата "НСН Инвестмент", която купи "Техномаркет" и през която се движи собствеността на Пеевски у нас. Първоначално тя бе на майка му Ирена Кръстева, но постепенно му бе изцяло прехвърлена и преди дни продадена на дубайската офшорка "Интръст Лимитед", обявена от депутата като негова собственост през ноември 2015 г.

Еднакъв почерк на сделките

При всичките трансфери почеркът е идентичен - аналогичните договори не съдържат цена, заверени са от един и същ нотариус (но с отметка, че това е станало извън нотариалната кантора), вписванията са от един и същ адвокат, подписаните и от двете страни от 74-годишния Александър Георгиев, който става управител и на прехвърляните дружества, като сменя Ирена Кръстева, пише "Капитал".

Първата партида дружества се продават от "Балканска медийна компания" (БМК) на "НСН Инвестмънт" на 26 май. Това са разпространителските "Престрафик", "Пресмаркет 1" и "Дам". Вторият транш е от дружества под шапката на дъщерното на БМК "Нова българска медийна група" (НБМГ) с договори от 31 май и включва "Телеграф", "Монитор", "Политика днес", "Компакт Меридиан" и "Пресмаркет".

Според данни на "Капитал" повечето от компаниите издатели на отделните вестници в групата са на загуба за 2015 г. Най-влошени са резултатите на "Монитор" ЕООД, което от 138 хил. печалба за 2014 г. излиза на над 1.9 млн. лв. загуба за 2015 г. Приходите му се свиват от 3.46 на 2.1 млн. лв.

Подобно изглежда картината и при "Компакт Меридиан" (в. "Меридиан мач") и "Политика днес" (в. "Политика"). Приходите на спортното издание се свиват от 2.5 на 1.8 млн. лв., което го извежда на 358 хил. лв. загуба. А седмичникът на НБМГ инкасира 404 хил. лв. загуба при едва 290 хил. лв. приходи.

Най-устойчиво изглеждат данните за най-тиражният в групата "Телеграф", което запазва приходите си на нивото от 2014 г. - 11.7 млн. лв. и остава на печалба, която се свива леко до 961 хил. лв.

Изпразване на фирмите

Всичките прехвърлени дружества са с ограничена отговорност, а след сделките в НБМГ остават само няколко акционерни дружества. Възможно е и там да е имало сделки, но те още да не са заявени за вписване в Търговския регистър, посочва изданието.

Така все повече активи на Пеевски се концентрират в "НСН инвестмънт". Справки в имотния регистър показват че през март, април и май БМК е прехвърлила на компанията всичките си имоти от цялата страна. Цените по сделките не са налични, без да се изискат нотариални актове, но заявеният материален интерес е близо 45 млн. лв. Това обаче не е непременно платената сума, като при сделка на цена под данъчната оценка за материален интерес, върху който се плащат общинските такси, се приема последната. Така например един от имотите, които се озовават в НСН е сградата на bTV, която БМК придоби в края на 2015 г. за 2.8 млн. евро, но материалния интерес по нея е близо 24.5 млн. лв. Сред продадените имоти са ресторант Riverside, гаражи и обекти в хотел "Берлин", различни къщи, апартаменти и поземлени имоти, които освен София са и в пазарджишкото село Славовица, Велинград, Слънчев бряг и родопското с. Ковачевица.

След тази поредица сделки и БМК и НБМГ остават практически без дейност, като основният им актив би трябвало да са постъпленията от продажбите.

Извън тези фирми се предполага, че Пеевски контролира и "Булгартабак", "Юрий Гагарин", а също и още медийни, печатни и разпространителски дружества. Паралелно с преструктурирането в последните дни свързваното с него "А.Е. Бест съксес сървисес България" купи "Печатница София" от издателката на "24 часа" Венелина Гочева.

Печатница в короната от фирми

На 1 юни в партидата на фирмата "Печатница София" ЕАД в търговския регистър е било внесено заявление с договор от 20 май, където се вижда купувачът - фирмата "А.Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, собственост на едноименна кипърска офшорка. За управител е назначен 63-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на дружеството "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Ирена Кръстева и Делян Пеевски построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ, пише още медията.

Каква е цената на сделката не става ясно от представения пред Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете.

От имотния регистър се вижда, че на 19 май дружеството "А. Е. Бест съксес сървисис България" е купило от фирмата "168 часа" ЕООД (дъщерна на "Медийна група България холдинг") крилото на полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" в София, в което е разположена печатницата. В регистъра е записано, че материалният интерес на сделката е 2.5 млн. лв.

Според "Капитал" през октомври 2014 г. фирмата "Карано пропъртис", собственост на лихтенщайнско дружество (зад което се предполага, че стои Делян Пеевски), придоби полиграфическия комбинат отново от фирма на Венелина Гочева, след това го отдаде под наем на "Благоевград БТ", като накрая цигареното дружество от групата на "Булгартабак холдинг" го купи.

Новият собственик на "Печатница София" "А. Е. Бест съксес сървисис България" е собственост на регистрираната в Лимасол, Кипър, A.E. Best Success Services, което се притежава от друго кипърско дружество - CHM Trustee Services. В тази компания по 50% са на кипърските адвокати Антонис Михалидис и Кристиа Михалиду.

Управител на дружеството е Гергана Данова, която от 2011 г. е и изпълнителен директор на "Интерактив медиа сървисиз" (IMS) и "Бест съксес сървисис" (BSS Media Group) - в тези фирми са радио и телевизия The Voice и Magic, радиостанциите "Витоша" и "Веселина", както и вестник "Новинар". IMS разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции и др. Развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия.

Според "Капитал" компанията IMS, управлявана от Гергана Данова, е смятана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се счита, че контролира радиобизнеса на BSS и вестник "Новинар". Преки доказателства за това няма. Дружество е длъжник на КТБ, като към края на 2013 г. кредитът е бил 2.7 млн. лв.

Медията отбелязва, че извън допълнителния контрол над медийния пазар, който сделката дава на Пеевски, друга бизнес логика в серийните му инвестиции в печатници трудно може да се открие. Според данни на "Капитал" приходите на "Печатница София" се свиват от 36.4 млн. лв. през 2013 г. на 21.4 млн. лв. за 2014 г. до 17.4 млн. лв. за миналата година. Последните две години компанията е и на загуба от съответно 710 хил. и 820 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?