Mediapool.bg - новини, анализи, коментари

Излъчване на "Жената зад щанда" в Чехия предизвика скандал

00:00 | 04.10.2002 | 2208 прочитания
Размер на текста

Повторното излъчване на телевизионния сериал от 70-те години "Жената зад щанда" предизвика бурна полемика в Чехия. Филмът върна назад във времето тъгуващите по социализма, но възмути интелектуалците, които възнегодуваха срещу представянето на този "продукт на социалистическата диктатура".

"Жената зад щанда", който е добре познат и в България разкрива в 12 серии живота на обикновена продавачка в супермаркет, мамена от съпруга си и изправена пред проблемите на битовото ежедневие. Първата серия бе излъчена снощи по частната телевизия Прима.

Филмът е типично произведение за "нормализацията" на положението през 70-те и 80-те години, когато след като съветските танкове смазват Пражката пролет през 1968 г., чехите отново се затварят в черупката на личния живот.

Чешкият кинокритик Павел Таусиг оценява телевизионния сериал като опит за дискретно прокарване на дадена идеология, а режисьорът Отакар Вавра е още по-краен и го нарича нескопосана и лишена от художествена стойност реклама на диктатурата.

Това не е първият филм от "онова време", показван през последните години на чешкия екран. През 1999 г. телевизия ЧТ излъчи сериала "Трийсетте случая на полковник Земан", филм фетиш на бившия тоталитарен режим, което предизвика острите протести на бившите политически затворници.

В България подобна полемика възникна след показването на епизоди от филма "На всеки километър".

Отпечатване
© Copyright 2015 Mediapool.bg All rights reserved | G+