Кабинетът отказва държавни гаранции на китайски и катарски инвеститори

Правителството няма да дава държавни гаранции за реализацията на китайски и катарски инвестиции у нас чрез публично-частно партньорство. Това стана ясно от думите на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова по време на парламентарния контрол в петък. Бившият регионален министър попита докъде са стигнали проектите с двете страни.

В досегашните преговори основното искане от китайските инвеститори е държавна гаранция и това е причината да няма реализирани проекти до този момент, каза вицепремиерът. "Нашето правителство също не възнамерява да предоставя държавни гаранции", заяви Бобева. Тя допълни, че се търсят други форми как да се реши този проблем, но не стана ясно какви са те.

Вицепремиерът изтъкна, че взаимоотношенията с инвеститори от трети страни трябва да бъдат подчинени на общоевропейските правила, а това изисква "известен момент на нагласяне на съвместните инициативи".

Съгласно европейското законодателство нито една страна членка не може да дава гаранция на чужд инвеститор, защото това се счита за недопустима държавна помощ. Това е една от причините досега нито една страна от Г16 да не е реализирала проект по т.нар. преференциална кредитна линия с Китай.

Затова е важно страните от ЕС да се обединят и да дискутират изграждането на обща рамка по отношение на китайските инвестиции, смята вицепремиерът Бобева.

Китайските инвеститори опипват почвата

През март се очаква да има заседание на двустранния комитет за външноикономическо сътрудничество между България и Китай, на което ще се обсъдят инвестиционните намерения. Към момента от китайската страна е деклариран интерес за инвестиции в инфраструктурата, туризма, земеделието, хранителната промишленост у нас, припомни Бобева.

Една от най-големите в света китайски строителни компании, която е в България от 8 години, има намерение да разшири представителството си у нас и проучва възможностите за участие в големи инфраструктурни проекти - главно строителство на магистрали, както и възможностите за участие в обществени поръчки, каза Бобева.

Досега китайска компания не се е явявала на търгове за магистрали.

По думите на Бобева има интерес на китайска компания за производство на газови турбини и на автобуси.

В началото на ноември обаче стана ясно, че китайската компания BYD се е оттеглила от проекта да произвежда електрически автобуси в Брезник. Това беше съобщено от българския им партньор "Булминерал", като не стана ясно какви са причините за оттеглянето на китайците.

Също неуспешен беше и първият китайски опит в земеделието в Северозападна България, където още след първата година на слаби добави се оттеглиха.

Катарски фирми са в режим на изчакване

И ако големите китайски инвеститори поне опипват почвата у нас, то катарските засега само предпочитат да се говорят с българските власти. Причината е, че и Катар иска държавни гаранции при реализацията на публично-частни проекти в сферата на инфраструктурата.

Затова и няма видим напредък от разговорите започнати при правителството на ГЕРБ.

В началото на 2014 г. в България се очаква поредно посещение на високо равнище от Катар. В рамките на визита ще бъде обсъден прогресът по текущите проекти, съобщи Бобева.

За шумно рекламирания по времето на ГЕРБ скоростен път Русе – Свиленград се търси кой да замени Турция, стана ясно от думите на Бобева. Ангажимент на Турция беше да осигури трафика по пътя, но в последствие се оттегли от проекта.

До момента по този проект има подписан е меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното развитие и държавната "Катар холдинг " за инвестициите в инфраструктурата, чийто текст е финализиран, каза Бобева.

По думите ѝ "Катар холдинг" са поискали по проекта да се определи подходящ трети партньор, след оттеглянето на Турция, който да поеме част от финансирането и да има капацитет, опит и възможности да гарантира изграждането и експлоатацията на този път. В момента търсим подходящия партньор, каза Бобева.

Тя напомни постигнатото споразумение по време на последната държавна визита в Катар за започване на преговори между Българската банка за развитие (ББР) и корпорацията "Катар холдинг" за създаването на катарско-български инвестиционен фонд за малките и средни предприятия, основно за фирми – износители.

Подобни фондове има в Италия, Гърция и Франция. Фондът ще е обвързан с инструментите за търговско финансиране, които ББР развива като част от своя продуктов микс., каза Бобева.

Като цяло в момента се прави преглед на ефективността от фондовете, която, по думите на Бобева, се измерва с това колко компании са се възползвали от този ресурс.

Акцент по време на последното правителствено посещение в Катар е бил поставен и върху това в кратки срокове да може да започне работа на българските износители на изделия на хранителната индустрия - месо, минерална вода, както и закваска, медикаменти, електрическа и електронна апаратура.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?