Ти си това, което четеш

Кандидатите да правят тол системата получиха само един ден за оферти

АПИ поднови многократно спирания търг за замяна на винетките
19:58 | 18 май 2017 | 0 коментара

След цяла година спиране и пускане на търга за изграждането на тол системата за ползване на българските пътища, процедурата бе възобновена в четвъртък, като кандидатите да участват в нея получиха само едни ден, за да внесат офертите си.

Поредното възобновяване на поръчката с индикатевна стойност 200 млн. лв. бе обявено от пътната агенция в 16.30 часа. От кандидатите се иска до 17 часа на следващия ден – 19 май, да внесат своите оферти, които ще бъдат отворени в понеделник - 22 май, сутринта.

От агенцията не обясняват какво налага това извънредно бързане.

Поръчката за изграждането на тол системата, която ще замени сегашното пътуване на автомобилите с хартиени винетки, бе обявена през април 2016 г. и трябваше да е готова до 2018 г., но очевидно това няма да стане.

Поръчката многократно бе прекратявана заради жалби от фирми-фантоми, такива, които нямат никакво отношение към този вид бизнес и дори от дружество без дейност. Очевидно всички жалбоподатели пред Комисията за защита на конкуренция бяха подставени лица, но поръчката се забави изключително много.

Срокът за изпълнение на поръчката е 19 месеца, в които избраният изпълнител трябва да достави софтуера и апаратура за новата система - камери, радари, датчици за контрол, устройства за установяване категорията на автомобила, пунктове за плащане, устройства за проверка на таксите, бордови устройства за камионите.

Системата трябва да предлага различни възможности за плащане на таксите за ползване на пътищата от страна на тежкотоварните камиони - онлайн, чрез мобилно приложение, на гише, през ПОС терминал и др.

За следене на автомобилите ще се използват съществуващите съоръжения за контрол на трафика, ще се изградят и нови. Достъп до базата данни ще имат АПИ, МВР, Агенция "Митници" и НАП.

На всички гранични пунктове ще се изградят мобилни офиси за проверка и плащане на такси и глоби. Освен стационарни постове за проверка ще има и мобилни екипи. По тази причина изпълнителят трябва да достави 50 превозни средства, които да са оборудвани в режим на готовност за проверка на таксите. Те ще се ползват от АПИ и МВР, които ще имат право да отклоняват и да глобяват на място нарушители за неплатена тол-такса или електронна винетка.

Камионите с тегло над 3.5 тона ще плащат за изминато разстояние, а не както е в момента винетен стикер.

Плащането на тол таксата ще става по два начина. Единият е с бордово устройство на автомобила. Другият е чрез предварително заплатени маршрутни карти за транзитно преминаващите автомобили. Те ще могат да се купуват на границата, онлайн или от бензиностанции.

За леките коли и микробуси до 3.5 тона ще се се въведе електронна винетка.

Още по темата
Още от Бизнес

Чие изказване описва най-добре показния арест на кметицата на "Младост"?