Ти си това, което четеш

Капацитетът за настаняване на бежанци е изчерпан, но правителството още няма реакция

Никола Лалов | 12:12 | 20 август 2013 | 22 коментара

Сирийски бежанци

Външният министър Кристиан Вигенин съобщи във вторник, че капацитетът на България да настанява бежанци вече е изчерпан и трябва да "потърсим нови възможности, може би строителство и подготовка на нов такъв център, защото това са международни изисквания, които имаме като държава".

Според Вигенин строителството на нов център за настаняване на бежанци с капацитет от 500-700 души ще реши проблема. За нов център наскоро призова и вицепрезидентът Маргарита Попова, но въпреки анализите през последните две години за очакван ръст на бежанците в България, правителството до момента не е представило конкретни планове за създаване на допълнителни условия за приемането им.

 

Въпреки двойният ръст на бежанците в България през първата половина на годината външният министър Кристиан Вигенин обяви във вторник, че няма "бежанска вълна", но отбеляза, че потокът е засилен.

 

Според официални данни за първите шест месеца бежанците, потърсили закрила, са били 1880, а за цялата 2012 г.,техният брой е бил 1380. В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци - в София, в село Баня, Новозагорско, и в Пъстрогор.

 

"От информацията, която ми беше предоставена, и срещите, които имах с представители на Върховния комисариат на бежанците на ООН, нашият капацитет всъщност е изчерпан вече. Условията не отговарят на изискванията вече, тъй като са пренаселени", каза Вигенин пред БНТ.

 

Той посочи, че освен строителството на нов център трябва да се предприемат и други мерки – например, процедурите по преглед и решения по исканията за убежище да бъдат решавани по-бързо.

 

"Но при всички случаи, каквото и да правим, наистина такъв нов център ни е необходим", каза Вигенин.

 

Още в края на миналата година президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има опасност България да бъде залята от сирийски бежанци, а вътрешното ведомство отчита от месеци повишен миграционен натиск, особено по границата на България с Турция.

 

Вигенин коментира още, че не очаква ситуацията в Египет "да роди бежанска вълна, която да стигне до България, но истината е, че рискове има по принцип".

 

"Ако това положение продължи, възможно е част от египетските граждани да потърсят спасение някъде другаде. Не го пожелавам, надявам се това да не стане, но риск винаги има", отбеляза Вигенин.

Още по темата
Още от България

Чие изказване описва най-добре показния арест на кметицата на "Младост"?