Любчо Георгиевски:

Македония прилича на историческа карикатура със стремежа си за "антиквизация"

Ако страната не влезе в НАТО и ЕС, албанците ще излязат от Охридския договор

Сн. БГНЕС

Македония прилича на исторически кич и карикатура и може да бъде обект на анализ на Фройд и Юнг, заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в лекция пред студенти в София.

Той даде пример с ширещия се в момента стремеж за "антиквизация" на Македония и масовото самовъзприемане на македонците като "антични македонци", а подобни тези вече влизат дори в научни разработки.

Той определи мащабните паметници на исторически личности, които се издигат в Македония, като голяма и непотребна карикатура, лишена от историческа и естетическа концепция.

Македонците строят "антично" Скопие като идеята през 2014 година градът да бъде залят от бронзови паметници, антични дворци, мостове, широки куполи, а в центъра на града да бъде издигната и триумфална арка.

Любчо Георгиевски, който получи българско гражданство, посочи още, че правилната политика на България е да подкрепя евроатлантическото бъдеще на Македония, въпреки проблемите, които идват от Скопие.

Според него в Македония има един център, който иска непрекъснато да създава проблеми с България, и София се представя като "дежурен виновник" за Македония.

Последният скандал между София и Скопие стана, след като македонци не дадоха на българския посланик да положи цветя в памет на Гоце Делчев. София до момента обаче не е поставяла твърди ултиматуми пред членството на Македония в ЕС и НАТО.

Георгиевски коментира обаче, че ако Македония не реши проблемите с Гърция и не влезе бързо в НАТО и ЕС, Охридският мирен договор няма да издържи и албанските партии ще се изтеглят от него.

"Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците", каза Георгиевски.

Според него гръцката позиция по спора за името на Македония, който блокира евроатлантическата ѝ интеграция, е "ирационална".

Груевски коментира, че името "Северна" или "Горна" Македония е можело да бъде един разумен компромис, който не би заплашвал идентичността на Македония.

Според него, ако Скопие не направи компромис, няма да стане скоро член на НАТО и ЕС. Той обаче смята, че със сегашното правителство на Никола Груевски, това няма как да стане.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?