Ти си това, което четеш

Михаил Екимджиев: Прокуратурата държи дела във фризера, за да рекетира неудобни

17:49 | 09 май 2015 | 1 коментар

Липсата на ултимативен срок за приключване на наказателните дела се използва прагматично от прокуратурата за институционален рекет спрямо неудобни. Това смята известният правозащитник – адвокат Михаил Екимджиев, цитиран в събота от "Фокус".

"Те просто стоят във фризера години до изтичане на абсолютната давност, за да може в един момент да бъдат съживени и реактивирани. Такъв е примерът с делото "Мишо Бирата". Когато Бойко Борисов е на власт, то бива прекратявано, но когато се окаже в опозиция, бива съживявано от прокуратурата", добави юристът.

Той коментира предлаганите от главния прокурор Сотир Цацаров промени в НПК, за да се попречи на осъдени да избягват влизането си в затвора: "И това, което се предлага сега, ще даде не повече от 20-30% резултат. Ако не се предвиди едно бързо наказателно производство, така че задържаните заподозрени, след като бъдат признати за виновни, да бъдат автоматично прехвърлени в затвора, не по-късно от година и половина след задържането им, тези мерки няма да проработят ефикасно".

Според Екимджиев това, което сега се предлага, ще е поредната пушилка, която заблуждава хората и създава илюзия, че нещо се прави и че се мисли в обществен интерес.

Още по темата
Още от България