Ти си това, което четеш

Молбите за помощи за първолаци ще се приемат до ноември

13:45 | 12 септември 2006 | 0 коментара

Социално слабите родители на първокласници ще могат да подават до края на октомври молби за еднократна помощ за децата, която ще е под формата на дрехи. Това съобщи във вторник на пресконференция министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Около 40 хиляди първокласници от семейства с доходи под 200 лв. на член от фамилията ще получат яке и спортен  комплект, чиято стойност е 80 лв.

Миналата учебна година същите средства се изплащаха на социално слабите, но той като често не се използваха за учениците, а покриваха други нужди на семейството, тази година държавата реши парите да се дават като дрехи, изработени от трудови кооперации на хора с увреждания. За якетата и спортните комплекти са изразходвани 3,2 млн. лв., допълни заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.

За следващата година обаче социалното министерство обсъжда възможността на децата от социално слаби семейства, които учат от V до VІІ клас, да се дават учебници и учебни помагала, каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

В момента безплатни учебници получават всички деца от І до ІV клас. На тях им се дава и безплатна закуска. За доставчици на държавните кифли и сандвичи са се кандидатирали седем фирми, но две не са допуснати до конкурса и в момента са ключени договори с две фирми за обслужване на областите Бургас и Стара Загора.

Масларова каза още, че социалните служби ще решават за три дни след получаването на списъците с неизвинените отсъствия  на учениците дали на родителите да бъдат отнети детските добавки.

Още от България