Ти си това, което четеш

Москва и Вашингтон не могат да стигнат до съгласие за спиране на огъня в Алепо

Сирийският президент Асад отхвърли призивите за временно примирие
16:55 | 08 декември 2016 | 30 коментара

Москва и Вашингтон продължават преговорите за спиране на сраженията в Алепо, но досега не са стигнали до съгласие.

 

Руският външен министър Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери проведоха две кратки неофициални срещи в кулоарите на съвещанието на ОССЕ в Германия.

 

Няма нито напредък, нито заключение за Алепо, каза американски представител малко преди Кери да отпътува от Хамбург, където се провежда годишно заседание на външните министри от 57-членната Организация за сигурност и сътрудничество в Европа.

 

Според източника Кери заявил пред руския печат, че усилията ще продължат.

 

Лавров от своя страна отхвърли "мита за руска заплаха", като обвини "войнолюбието на Запада за дестабилизирането на Европа".

 

"Само диалог между равни ще даде възможност за създаване на атмосферата, необходима за обективен анализ на (руския и западния) военен потенциал в Европа", заяви руският министър в Хамбург.

 

Лавров отбеляза, че западните намеси в Близкия изток са дестабилизирали района до степен да бъде заплашена европейската сигурност.

 

Противоречиви сигнали

 

Малко по-рано руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков САЩ и Русия са близо до постигане на разбирателство, но засега информацията не е потвърдена от американски източници.

 

"През последните дни интензивно си разменяхме документи за ситуацията в Алепо, ситуацията там всеки час се мени, затова е трудно да се каже какво точно обсъждаме", каза дипломатът.

 

Самият факт, че руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери преговарят в Хамбург, показва колко интензивно се работи, отбеляза Рябков.

 

"Заплахите на Запада със санкции във връзка със Сирия издават неговото политическо безсилие. Щом политиците отново се опитват да ни заплашват със санкции, това е доста самоизобличителна стъпка, тя говори за пълното политическо безсилие на тази група държави", каза още руският дипломат.

 

Най-малко 80 000 души са избягали от Алепо от 15 ноември насам. Силите на президента Башар Асад продължават офанзивата срещу бунтовниците, като вече са успели да ги изтласкат от по-голямата част на града. Десетки хиляди цивилни обаче са блокирани в различни квартали на града без да има възможност за оказване на медицинска помощ и евакуация на пострадалите.

 

Асад не иска примирие

 

Междувременно, сирийският президент Башар ал Асад отхвърли призивите за примирие в Алепо, заявявайки в интервю за сирийския вестник "Уатан", че настъплението на сирийската армия в града напълно ще промени хода на сраженията в цяла Сирия.

 

Той обвини САЩ, че търсят примирие, само защото подкрепяните от Вашингтон бунтовници са "в трудна ситуация". За Асад победата на правителствените сили в боевете в Алепо обаче не означават край на гражданския конфликт в изстрадалата страна.

 

"Но това би било огромна крачка напред към победата над тероризма", уверен е сирийският президент.

 

Асад заяви още, че сирийското правителство не смята цялата сирийска опозиция за чужди агенти и е готово да преговаря с тези, които не са свързани с терористите и с чуждите специални служби. По думите му обаче възможност за примирие в Алепо "практически не съществува".

Още по темата
Още от Свят

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...