Ти си това, което четеш

Над 1000 руски спортисти са били част от допинг конспирацията

Русия в продължение на години е "похищавала" спортните първенства
15:23 | 09 декември 2016 | 4 коментара

Повече от 1000 руски спортисти в 30 вида спорт, сред които дори параолимпийци, са били замесени или облагодетелствани в институционалната конспирация по прикриването на позитивни допинг проби. Това е записано в окончателния доклад на канадския юрист Ричард Макларън, изготвен по поръчка на Световната антидопингова агенция (WADA) и цитиран от Ройтерс.

Във втората част от доклада Макларън дава допълнителна информация около схемата, управлявана на държавно ниво.

Манипулирането на допинг проби на руски спортисти е било част от летните олимпийски игри през 2012 година в Лондон, световното първенство по лека атлетика през 2013 година и зимната олимпиада в Сочи година по-късно. Има информация обаче за подобни случаи още от 2011 година, като практиката е продължавала и след 2014 година.

"Прикриването на допинг пробите е прераснало от неконтролируем хаос до институционализирана и дисциплинирана схема за печелене на медали", заявява Макларън.

Главен герой в доклада е доскорошният спортен министър на Русия Виталий Мутко, дясна ръка на президента на страната Владимир Путин. Проверката е установила доказателства, че повече от 500 фалшиви резултати, включително на елитни атлети, са били съобщени за негативни.

Макларън посочва, че Русия е спечелила 24 златни, 26 сребърни и 32 бронзови медала на олимпиадата в Лондон, като нито един руски спортист не е бил хванат с положителна проба.

"Руският олимпийски отбор опорочи игрите в Лондон в безпрецедентни размери, а истинският им размери вероятно никога няма да бъде установени", казва обаче Макларън.

"Желанието да печелят медали е подтиснало техния колективен морал, етичен компас и олимпийските ценности за честна игра", добавя той.

По думите му в продължение на години международните спортни събития са били "похитени" от руснаците.

"Треньори и спортисти са се състезавали на неравна основа. Феновете и зрителите са били мамени и е време това да спре", пише Макларън.

Според разследването практиката от Сочи за подмяна на пробите от урината е станала редовна практика на московската лаборатория, която е работила с елитни спортисти.

Според новите разкрития на доклада на Макларън бившият директор на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков е заменял замърсените проби урина с чисти, взети по-рано, като добавял в тях сол и кафе, за да постигне същата плътност и вид на оригиналната проба.

В доклада на Макларън става ясно за констатирани "физиологически невъзможни” нива на сол в пробите на трима медалисти от Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 година.

"Той е подправял чистите А проби, добавяйки солена вода, утаечна смес или гранули Нескафе, в случаите, при които е било необходимо да бъде постигната специфичната плътност и вид на оригиналните B проби", разкрива Макларън.

Прикриването на използване на допинг в руския спорт е било в безпрецедентни мащаби и се е случвало под чадъра на спортното министерство. Заради разкритията руските лекоатлети не бяха допуснати до участие в олимпиадата в Рио тази година, но Международният олимпийски комитет не наложи цялостна забрана за руските спортисти.

Още по темата
Още от Спорт

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...