Нашествие от "орки" на десетия протест "ДАНСwithme"

Полицията арестува десетина провокатори около НДК

В неделя вечерта хиляди граждани се събраха на десетия пореден протест #ДАНСwithme, като този път групите провокатори бяха повече и по-забележими. След 20.30 ч., когато част от протестното шествие бе в района на НДК, полицията задържа около десетина души, които, по неофициална информация на Mediapool, са се опитвали да предизвикат бой.

Малко преди това полицаите успяха да изолират друга група провокатори в района на моста на влюбените до НДК. От полицията постоянно призоваваха пристастващите да посочват предполагаемите провокатори на служителите на реда с жилетки "Антиконфликт".

Още след 18.30 часа – обичайния час, в който започва протестът пред Министерския съвет, там бе забелязана компактна група от около 500 човека, сред които мъже с бръснати глави с вид на футболни фенове. Те се различаваха и по поведение, включително и защото за кратко успяха да оставят след себе си маса боклук, какъвто останалите протестиращи не правят или ако правят, си го събират. Голяма част от хората в тази група чоплеха семки и на въпроси защо правят това, някои от тях отговориха, че защото не харесват правителтството. А на забелжката, че плюят на земята, отвърнаха, че не могат да плюят към небето. Хората от тази група не желаеха да бъдат снимани нито от другите протестиращи, нито от медиите и реагираха агресивно.

Те носеха плакати срещу всички четири партии в парламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", както и лозунги "Борисов = Пеевски". Двамата бяха представени като двете лица на една и съща монета от 1 лев.


Плакатите бяха еднакви, очевидно изработени на едно и също място и бяха раздадени на участниците на място пред президентството, разказаха очевидци. Няма информация кой е организаторът на групата, но тя бе зорко следена от полицаите. На мястото бе и шефът на звеното за борба с футболното хулиганство в СДВР Антон Златанов, който предните дни неизменно присъстваше в района на централата на "Атака", където изобилстваше от платени привърженици, основно на столичния ЦСКА.

Групата на бръснатите се раздели на по-малки групи, които се отправиха в различни посоки, които бяха проследени от униформени с жилетки "Антиконфликт". За пръв път от началото на протестите срещу властта, полицията активно се включи в шествието, преминаващо от МС, през парламента, Орлов мост и партийните централи на ГЕРБ, БСП и ДПС.


Събралите се недоволни граждани традиционно скандираха "Оставка". Във въздуха се развяваха стотици български знамена, както и знамена на Европейския съюз. Чуваха се тъпани и свирки. Сред издигнатите лозунги бяха "Станишев, разкрит си", "Ако ние се уморим и те ще ни уморят", "Лява идея, десен джоб" и други.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който от началото на седмицата е целенасочено игнориран от протеста #ДАНСwithme, организира кратък контрапротест под надслов "Не на омразата”. Целта му бе да даде "пример за мирно шествие, без да се скандират обиди и лозунги".

Митинг–шествието на "Атака” започна от централата на ул. "Врабча”, премина по ул. „Московска” и стигна до паметника на Васил Левски.

"София през последните седмици е залята от агресия, партия "Атака" се изразява против тази агресия. Искам да покажа на българското общество, че ние сме здравомислеща политическа партия", заяви лидерът на Сидеров в началото на митинга пред около 200 свои привърженици.

Лично той носеше лозунг "България не иска омраза и агресия, а икономически ръст и по-високи доходи". Симпатизантите на "Атака" развяваха българските знамена и лозунги, на които бяха изобразени лицата на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов с фесове на главите.

Многохиляден протест имаше и в Пловдив. Поне 9-10 хиляди се събраха пред общината и въпреки започналата буря преминаха по главната улица. Шествието се спря и обърна гръб пред офиса на "Атака", където хората изразиха отношението си към партията с освирквания, дюдюкания и нецензурни думи.

Протестиращите надуваха свирки, вувузели и тромпети. На десетия ден от гражданското недоволство в Пловдив демонстрираха с нови плакати: "Не си ти, когато си гладен", "С вашите камъни по вашите глави", "Не желаем да ни управляват политически трупове!". Млад мъж беше понесъл кръст с надпис: "Те погребаха България". Имаше даже комикс за Сидеров.

Протестиращите блокираха възлови булеварди в Пловдив.

Хората продължават да настояват и за оставка на новия областен управител Венцислав Каймаканов, който бил назначен от квотата на ДПС. Вече са събрани повече от 2300 подписа срещу новия губернатор. В понеделник протестът продължава с палатков лагер пред Областната управа. Многохиляден протест имаше и във Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?