Ти си това, което четеш

Настояването на НДСВ за оставка на Петков пропука коалицията

Решаващата битка на БСП и ДПС да запазят вътрешния министър Румен Петков предизвика отпор от НДСВ, с което тройната коалиция е поставена на изпитание преди петия вот на недоверие към правителството й.

НДСВ заяви, че МВР е разтърсено не от скандал, а от дълбока криза и отговорността трябва да бъде поета от политическото ръководство на ведомството начело с Румен Петков.

Зам.-председателят на ПГ на НДСВ Огнян Герджиков заяви пред журналисти, че засега имат политическо решение да гласуват "въздържал се", а не "против" поискания от опозицията вот на недоверие към кабинета за срастването на изпълнителната власт с организираната престъпност. По думите на Герджиков тази позиция е "достатъчно красноречива", въпреки че не пожела да конкретизира какви са претенциите на партията му, която има петима министри в правителството.

Неофициално други царисти коментираха пред Mediapool, че ако в петък, когато ще е гласуването на вота, повечето царски депутати гласуват "въздържал се", това означава само едно - "напускане на коалицията", което обаче едва ли ще се случи.

"Все още няма окончателно решение за позицията ни, очаква се обаждане от лидера Сакскобургготски", обясни представител на НДСВ, който не изключи възможността царската група да се разцепи и да не гласува единно. "Някой се опитва да показва мускули и да си мисли, че ще си повиши рейтинга на партията с тази акция, но това няма да се случи", допълни той. Според последните социологически проучвания жълтата партия не прескача 4 процентната бариера и няма да влезе в НС. Самият Сакскобургготски не е в страната, като пропусна и Политическият съвет на коалицията, който се проведе в сряда и на чието заседание Румен Петков получи подкрепа за иницираните от него реформи в МВР.

Герджиков определи като "знаково" изказването на председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов, който се обърна към колегите си от мнозинството с думите: "Не сме съгласни да прекаляваме с обезболяващите, защото можем да стигнем до наркоза. Защо заради няколко бълхи да горим юргана? По-добре е да го дезинфекцираме. Въпросът е за какво ще работим сега?”. Той отбеляза, че не вижда защо заради кризата в МВР трябва да "горят" министри като Гергана Грънчарова, Миглена Тачева (и двете от НДСВ) или Стефан Данаилов (БСП).

В рядка за поведението на НДСВ "фриволност" Моллов разказа от парламентарната трибуна анекдот да вътрешния министър. Румен Петков бил попитан дали ще си подаде оставката, а той отговорил, че въпросът е неудобен. А министърът можеше да направи така, че отговорът да е удобен за всички, каза Моллов.

Само липсата на морал и мъжество ли ни кара да тълкуваме едни и същи факти по взаимноизключващи се начини, продиктувани от политическа конюнктура и тяснопартийни интереси, запита той.

Моллов изрази неудовлетворението на НДСВ, че докладът на вътрешния министър не е по-конкретен и самокритичен.

Вместо да работи за националните интереси и за защита на гражданите, МВР се превърна в терен на междуличностни конфликти, зад които прозират и интереси на организираната престъпност, заяви той.

По думите му мафиотски босове се опитват да се легитимират като информатори на службите, а хората и семействата им, на улицата и у дома, не се чувстват защитени и сигурни, продължават показните убийства. Неприемливо е отговорността за всичко, което се случва с негативен знак, да се носи само от професионалното ръководство на МВР. Отговорността е политическа и следва да се носи от политическото ръководство, каза още Моллов.

Според него обаче мнозинството е длъжно да се вслуша в хората и в предупрежденията на Брюксел.

През последните три години няма нито един управленски документ, който да очертае промени в системата на МВР и затова отговорност носят и трите партии от управляващата коалиция, заяви шефът на жълтите депутати и изтъкна, че НДСВ е платила цената за участието си в тройната коалиция.

Христо Бисеров от ДПС репликира с думите: "ДПС, за разлика от НДСВ, участва във вота и признава, че реформата в МВР не е довършена. Ние като парламентарна група и мандатоносители, не поставихме задачи на министър Петков".

Бисеров запита НДСВ защо една година преди да изтече мандата на това управление, решиха, че няма да търпят негативите му. Той попита и защо НДСВ въобще поиска да влязе като трети партньор в коалицията, а не я оставиха само между БСП и ДПС.

В лаконичния си отговор Пламен Моллов каза, че най-добре е БСП да кажат дали се чувстват дискомфортно в коалиция с НДСВ.

От левицата обаче в този момент тактично си замълчаха.

БСП: Отговорността за управлението е солидарна

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков каза, че коалицията "е създадена на солидарна основа и отговорността е на всички партньори". Пред Mediapool от ръководството на левицата коментираха още, че не разбират точно какво искат в момента царистите и "като искаш нещо, трябва ясно да го заявиш, а не да се опитваш да извиваш ръце". Според депутати от БСП, лидерът на НДСВ отново настоявал за смени на поне двама министри от тяхната квота – Веселин Близнаков (на отбраната) и Даниел Вълчев (на образованието), но премиерът Станишев и лидерът на ДПС Доган не били склонни това да става точно сега.

"Промени ще има, но това няма да е сега под натиск, а някъде след около две седмици", казаха социалисти, които не изключват тогава да си отиде и вътрешният министър.

Според Миков вотът на недоверие е "странен и неискрен от страна на една петорна коалиция на опозицията". "Някои от неговите вносители демонстрират шизофренно поведение – от една страна искат вот, а от друга – казват, че той е безполезен", обясни той.

"В БСП и партньорите ни в коалиция сме наясно, че скандалите в последните месеци доведоха до сериозна криза на доверие в работата на МВР, криза, която по един или друг начин бе допълнително разпалвана от тези, които искат дестабилизация на България", посочи Миков и допълни, че проблемите в правосъдието и вътрешните работи не са от вчера.

Имаме волята и подкрепата на тройната коалиция да предприемем структурни промени и да премахнем дублирането на функциите в МВР, посочи Миков. По думите му управляващите имат ресурса в "къси срокове" да завършат дълбоките промени в МВР.

"Болни сме от мафията"

“Българските граждани и европейските ни партньори разбраха, че ръководството на МВР и цялата държава са се сраснали с организираната престъпност”, заяви в началото на дебата единственият депутат на ГЕРБ Лъчезар Иванов, на когото ОДС, ДСБ, БНС и БНД отредиха "честта" да представи мотивите за вота.

Опозицията призова Станишев и кабинета му да си отидат, защото опасното им срастване с престъпността не само компрометира силно страната ни в Европа, но и може да доведе до пълно спиране на всички европейски средства за нея.

От името на управляващите зам.-председателят на ДПС Касим Дал призна, че има сериозни проблеми в системата на МВР, че драстичната намеса на политиците в него е причината да се създаде и първичният пазар на секретна информация.

Дал използва момента да напомни, че ръководството на МВР остава затворено за кадри от други етноси. Той подкрепи предложените от министъра на вътрешните работи мерки за подобряване на работата на ведомството, включително полагането на тест за лоялност и периодично препитване на служителите за пригодност.

От своя страна бившият вицепремиер в кабинет "Сакскобурггогтски", а сега депутат от БНД, Пламен Панайотов заяви, че реформа в МВР не може да се прави, когато "едната ръка е заета да се здрависва" със съмнителни личности, а другата взима средства за партията. "Трябва да се направи не операция чисти ръце, а чисти крака – просто БСП да си отиде от управлението", заяви той.

“Тройната коалиция създаде сенчестия бизнес”, заяви председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Той даде за пример срещите на вътрешния министър с "оперативно интересни лица" и източването на пари от министерствата и държавата.

"Две убийства няма как да отклонят вниманието от проблемите в МВР. Никой и никъде в България не е сигурен за живота си."

"Позволихте политиката да се превърне в производство на ментета, а не на действащи закони. МВР се оказа в подземието на политика – там, където вие се чувствате комфортно – дълбоко и на тъмно", обърна се Бакалов към мнозинството.

Управляващите получиха вот на недоверие от обществото, от медиите, от ЕК и от Европейската централна банка, в резултат на това България е спряна за преговори за Еврозоната, заяви съпредседателят на БНС Стефан Софиянски. Той посочи, че в страната има финансова и икономическа криза, поради която еврото не може да бъде въведено по-рано от 2012 г.

“Болни сме от мафия”, заяви от трибуната бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, който допълни, че президентът Георги Първанов – Гоце е застанал зад защитника на мафията Румен Петков. Изградена е своеобразна барикада и хората гледат кой къде стои. "Заради нашата обща слабост, организираната престъпност поиска да се узакони”, заяви Костов. Той даде като пример “парите на брата”, визирайки случая с конфликт на интереси във фонд “Републиканска пътна инфраструктура”.

По думите му следващите избори ще бъдат "за” или "против” мафията. Костов допълни още, че "винаги, когато БСП е на власт, нещата се скапват”. Той припомни, че през 1999 г. е отстранен вътрешният министър и двамата местни председатели на ОДС, само за да се избегнат съмненията у хората. "Ние свалихме стикерите на СИК и ВИС. Те бяха поставени по времето на БСП”, каза още Костов в отговор на изявления на БСП, че при неговото правителство са властвали силовите групировки.

Владимир Дончев (БНД) определи като нелепо твърдението на левицата, че в последната година от управлението си едно правителство може да реформира системата на сигурността. Според него обществото, парламентът и държавата не трябва да научават новините за реформите в системата на сигурността от партийния кабинет на "Позитано" 20.

Независимият Лъчезар Иванов заяви, че "не може Румен Петков да мени лицето си като Мефистофел" – да се изявява ту като политик, ту като професионален ръководител в МВР, което обърквало кадровите служители в министерството и главният секретар на МВР Валентин Петров, който излезе в отпуск докато тече проверката по скандала в министерството, да говори като политик.

Социалистът Кирил Добрев репликирайки го каза, че партията на Иванов – ГЕРБ е пълна с "бивши ченгета". "Вашият патрон е олицетворение на съчетанието на мафията и МВР", посочи Добрев.

Още по темата
Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?