Ти си това, което четеш

Нов ред в НС спира достъпа на медиите до БСП

Таня Петкова | 13:18 | 15 януари 2008 | 51 коментара

По нареждане на парламентарния председател Георги Пирински (БСП) левият кулоар на Народното събрание, където се намира неговият кабинет и този на левицата, е затворен за журналисти. Разположената в кулоара специална трибунка за изявления, както и парламентарните студии на електронни медии бяха преместени в десния кулоар, който остава свободен за медиите. Достъпът до левия кулоар е ограничен със специален параван. Новите размествания изненадаха всички.

Директорът на парламентарния пресцентър Христо Краевски обясни във вторник – първия работен ден на Народното събрание (НС) след ваканцията, че рокадите са разпоредени от Пирински, за "да се въведе някакъв ред". Не бе обяснено защо този ред на практика обслужва медийния комфорт на БСП, както и на НДСВ, "Атака" и БНС, чиито стаи са в съседство с тези на социалистите. От партиите в тройната коалиция "на светло" остана само ДПС, пред чиято стая вече са преместени радио и телевизионни студия. В десния кулоар са и партиите от дясната опозиция ДСБ и ОДС.

Мнението на Пирински, че така се улеснява работата им, не се споделя от медиите, които освен това са ощетени от орязаните квоти за достъп на свои представители в НС.

На част от новите постоянни пропуски за журналисти с големи цифри са отпечатани техните ЕГН-та. Председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов каза, че това е в нарушение на закона за личните данни.

Гневно реагираха ДПС, пред чиято стая се оказа стоварено цялото репортерско сборище, а депутати от БСП и НДСВ коментираха, че шефът на парламента не е взел най-доброто решение.

Въпросът трябваше да бъде разгледан на председателски съвет в НС, но остана за сряда.  "Тези нови порядки заради идването на Путин ли са?", питаха депутати от дясната опозиция. Яне Янев от ОДС и Волен Сидеров от "Атака" заявиха от парламентарната трибуна, че случващото се е огромен скандал и ограниченията за медиите трябва да бъдат отменени.

Според Краевски с новия ред се създават "по-оптимални зони" за работа в НС. Той изтъкна, че сградата е доста тясна и общуването на депутати и журналисти е хаотично и нерегламентирано.

Краевски каза още, че няма абсолютна забрана да се влиза в заградения кулоар, просто достъпът там се ограничава. Той допълни, че няма причина оператори и фотографи да снимат в "забранената зона".

Стремежът е да създадем една достатъчно спокойна и работеща среда, каза председателят на НС Георги Пирински. По думите му във всеки парламент има пресгалерии за репортери, а досега достъпът до НС е бил доста либерален и там влизат журналисти, които не са излъчени от съответните издания. "Цялата сграда е притеснена. Самите народни представители не разполагат със свои работни помещения, стаите на парламентарните групи са многократно пренаселени и се пръскат по шевовете. Така че, това налага за всички да има пространство, където да си свършат работата и да има добро разпределение на онази част от сградата, която всеки ползва".

Освен за улеснение на журналистите, ограничаването на достъпа до левия кулоар е и за улеснение на депутатите, които могат да си канят "гости, специалисти, посетители и т.н." и да проведат с тях разговори, каза Пирински. Той отрече разместването да е направено заради БСП и НДСВ.

Транспортният министър от БСП, Петър Мутафчиев, който присъства на заседание на ПГ на Коалиция за България, коментира, че решението за ограничаване на достъпа е на парламентарната администрация, а не политическо.

Зам.-председателят на парламента от БСП Любен Корнезов призна, че мерките са лично решение на Пирински.

Не знам дали това е най-точното решение, коментира депутатът от НДСВ и бивш шеф на парламента Огнян Герджиков.

Независимият депутат Мария Капон изрази изненада, че вместо нова система за гласуване, която да предотврати вота в чужди карти, заварва ограничения за медиите.

На въпрос на Mediapool, дали може да се мисли и за редуцирането на депутатите, председателят на парламента отговори: "Не. Има 240 депутати, досега имаше списък с 1000 журналисти. Това  съотношение не е съвсем разумно". Той съобщи, че вече постоянните пропуски на медиите за НС са сведени до 100, други 250 се издават са отразяване на комисиите. Това ограничение определено затруднява медиите, които акредитираха в парламента журналисти от различни ресори, във връзка с конкретни законопроекти.

По повод пропуските с ЕГН-та на репортери Пирински каза, че не е бил запознат "конкретно с реквизитите". Според него ако е допуснато нарушение, то трябва да се поправи. По-късно пресцентърът на НС призна гафа и обеща да се поправи.

На въпрос на Mediapool дали е склонен да върне старата система, Пирински попита журналистите "Вие склонни ли сте да положите усилия, тя да проработи?".

Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?