Ти си това, което четеш

НС обяви 23 август за ден за почит на жертвите на тоталитарните режими

13:30 | 19 ноември 2009 | 14 коментара
Народното събрание обяви 23 август за Ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.

Предложението, внесено от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за пореден път сблъска представители на десницата и левицата. Спорът дали да има такова решение тръгна още в края на миналия парламент.

"Има хора в тази зала, които не си дават сметка, че скоро отбелязахме 20 години от началото на промените и в случая десницата ми прилича на онзи японски войник, който през 70-те години беше открит в джунглата на Филипините и още не беше разбрал, че Втората световна война е приключила", заяви Мая Манолова от БСП.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обаче я репликира с думите, че "това е чудесна метафора, но кой е войникът днес?“.

"Кой се е скрил в собствената си джунгла и брани комунизма, без да знае, че е паднала Берлинската стена? Ние ви предложихме нещо много великодушно, искаме да се почетат всички жертви на хора, загинали за убежденията си“, допълни Костов.

Той припомни, че 23 август е денят, в който "фашистите и комунистите поделят Полша“. "23 август е приет за такъв знак на европейското помирение от партията на Европейските социалисти", каза Костов.

Трябва да се присъединим към тези, които осъждат всички тоталитарни режими, независимо кой го е извършил, коментира от своя страна Лъчезар Тошев.

Според Екатерина Михайлова (Синята коалиция) отбелязването на 23 август е знак, че сме демократична държава, която защитава правата, свободите и достойнството на хората, както много посткомунистически страни са направили.

По думите на Александър Радославов от "Коалиция за България“ проектът има едностранчив характер, като акцентира главно на престъпленията на тоталитарните режими, и едва ли с приемането му ще се обедини нацията.

Накрая мнозинството прие 23 август да бъде обявен за ден на почит на жертвите от тоталитарните режими.

Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?