Ти си това, което четеш

НС обяви 23 август за ден за почит на жертвите на тоталитарните режими

13:30 | 19 ноември 2009 | 14 коментара
Народното събрание обяви 23 август за Ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.

Предложението, внесено от депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев за пореден път сблъска представители на десницата и левицата. Спорът дали да има такова решение тръгна още в края на миналия парламент.

"Има хора в тази зала, които не си дават сметка, че скоро отбелязахме 20 години от началото на промените и в случая десницата ми прилича на онзи японски войник, който през 70-те години беше открит в джунглата на Филипините и още не беше разбрал, че Втората световна война е приключила", заяви Мая Манолова от БСП.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов обаче я репликира с думите, че "това е чудесна метафора, но кой е войникът днес?“.

"Кой се е скрил в собствената си джунгла и брани комунизма, без да знае, че е паднала Берлинската стена? Ние ви предложихме нещо много великодушно, искаме да се почетат всички жертви на хора, загинали за убежденията си“, допълни Костов.

Той припомни, че 23 август е денят, в който "фашистите и комунистите поделят Полша“. "23 август е приет за такъв знак на европейското помирение от партията на Европейските социалисти", каза Костов.

Трябва да се присъединим към тези, които осъждат всички тоталитарни режими, независимо кой го е извършил, коментира от своя страна Лъчезар Тошев.

Според Екатерина Михайлова (Синята коалиция) отбелязването на 23 август е знак, че сме демократична държава, която защитава правата, свободите и достойнството на хората, както много посткомунистически страни са направили.

По думите на Александър Радославов от "Коалиция за България“ проектът има едностранчив характер, като акцентира главно на престъпленията на тоталитарните режими, и едва ли с приемането му ще се обедини нацията.

Накрая мнозинството прие 23 август да бъде обявен за ден на почит на жертвите от тоталитарните режими.

Още от България

Какво правителство ще е най-добро за страната?