Отказът от реформи срива авторитета на армията

Нежеланието на ГЕРБ да проведе истински реформи във въоръжените сили и да заложи реални параметри в развитието на сектора на отбраната лъснаха при обсъждането на бюджета за 2012 година. Упоритият отказ на военния министър Аню Ангелов да се освободи от двете най-дразнещи данъкоплатеца категории чиновници т.нар. чиновници под пагон и пенсионерите на заплати пък доведоха до общ упадък на авторитета на военнослужещите и противопоставяне на сектора на отбраната на други сектори в държавата.

 

Фиктивни съкращения

 

В последните две години министър Аню Ангелов обяви гръмко няколко серии съкращения, но в голямата си част те се оказаха фиктивни и засегнаха т.нар. кухи (незаети) щатни бройки. Част от освободените служители пък просто бяха преназначени на други длъжности в системата.

 

Така двете години на съкращения очаквано не доведоха до някакъв реален резултат и не генерираха сериозни икономии на средства, които да бъдат пренасочени към модернизацията на армията.

 

В условия на криза и декларирани намерения да се свият разходите за отбрана, намалението в бюджета на МО се оказа минимално - едва с 10 млн. лева. Това позволи да се запазят привилегиите на военнослужещите, които им се дават заради специфичните условия на труд.

 

Освен редовите военни, обаче, от тези привилегии се ползват и редица други, които изпълняват напълно чиновнически функции.

 

По време на разгорещения дебат в правителството по бюджета за 2012 г. се стигна и до откровено противопоставяне на различните сектори, а вицепремиерът Симеон Дянков открито постави въпроса - "привилегии за военните или увеличаване на майчински надбавки".

 

Премиерът Бойко Борисов пък препоръча да се направи "една редукция", която да засегне тези, "които и самите редови полицаи и редови военни ги дразнят - т.нар. шапкари, чантаджии".

 

Т.нар "шапкари, чантаджии" дразнят от години и всички данъкоплатци, а покрай дългогодишното им покровителстване те се превърнаха едва ли не в символ на цяла една система и етикетът се лепна на всички всички военнослужещи. Борбата на Аню Ангелов за "най-святото" в системата – изплащането на 20 заплати при пенсиониране пък доведе само до затвърждаването на тази представа за военните.

 

Мъртвородена визия за отбраната

 

Министърът на отбраната отдели сериозен ресурс и време, за да вкара в документи визията си за реформа в армията. Вероятно воден от стремеж да осигури най-доброто за българската отбраната, той представи план, който не отговаря на финансите на държавата в условия на криза.

 

Пренебрегвайки всички възможни прогнози, той заложи реформа, която сам изчисли на 369 милиона лева. За да се проведе тя, Ангелов записа във всички програмни документи, че бюджетът на МО средногодишно трябва да е 1.5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

След като тази прогноза очаквано се сгромоляса и бюджетът за 2012 година бе определен на 1.2 процента от БВП, Ангелов обяви, че ще прави промени в реализирането на визията си за реформа, които към момента не са ясни на обществото.

 

Промените, които предвиждат и не малко съкращения, не са ясни и на хората в системата, което очаквано води до демотивация на редовите военнослужещи и до увеличаване на ролята на "чантаджиите".

 

Имитирането на реформа в сектора чрез фиктивни съкращения, отказът да се преразгледат част от социалните придобивки и сгрешените сметки, в крайна сметка ще бетонират проблемите в сектора. А Ангелов е застрашен да остане сред министрите, които само пишат планове за реформи, а не ги правят.

 

Може би доброто в лошото е, че при окастрените разходи за отбрана единственият спасителен път е да се направи онова, което с години бе отлагано.

 

Другият шанс е, че идва краят на общо десетгодишния мандат на президента Георги Първанов, който имаше тежката дума за развитието на армията и въоръжените сили, включително за кадровата политика. Досега той бе сериозна спирачка за всякакви по-радикални стъпки, свързани с обновяване и реално модернизиране на системата, подчинена най-вече на интересите на "генералитета". Сега на ход е новоизбраният президент Росен Плевнелиев, а каква точно ще е неговата позиция по отношение на отбраната и дали въобще смята да има активно отношение към процесите там, предстои да видим.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Трябва ли България да спре Северна Македония за ЕС?