ПФ предлага да не се плаща отоплението на сградната инсталация

Снимка: БГНЕС

Хората, живеещи в топлофицирани сгради, да не плащат разходите за топлината, отишла в сградната инсталация, неотчетена от индивидуалните топломери, но разпределена в сметките на всички жилища като разлика от общия топломер на входа. Това предлага Патриотичният фронт (ПФ) с обявени в четвъртък идеи за промени в Закона за енергетиката, свързани с взаимоотношенията между топлофикационните дружества и гражданите.

В момента, според това колко от собствениците на жилища са се отказали от услугата на топлофикационното дружество и как като цяло се отоплява сградата, разходите за сградната инсталация може да надхвърлят и 60 процента. Спорът за това трябва ли да се плаща за тази енергия е отдавнашен. Редица потребителски организации смятат, че клиентите на топлофикациите трябва да плащат само за отчетеното от собствените им уреди за дялово разпределение, тъй като само това са ползвали. Според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обаче при топлообмена в сградата се извършват разходи, които са дължими от всички.

Патриотичният фронт обаче смята, че трябва да бъде премахнат от закона регламентът, че клиентите, прекратяващи ползването на парно, остават клиенти на топлинна енергия. Според председателя на партията Валери Симеонов, от Закона за управление на етажната собственост трябва да отпадне задължението на собствениците на имоти в сгради с много жилища да заплащат отоплението като разход за управление и поддържане.

Патриотите предлагат да се формулира и определение за отопляеми общи части. В този термин включваме само общите части, в които има монтирани и работещи отоплителни тела, каза Симеонов.

Друго предложение ще е при искане от страна на клиент на топлофикация да се откаже от услугата, това да става в максимум 30-дневен срок от подаването на заявлението.

Формацията иска също така ДКЕВР да е длъжна да изгражда система за контрол за това правилно ли се отчита електроенергията от електромерите, обясни заместник-председателят на парламентарната група на патриотите Искрен Веселинов. Предлага се също така към регулатора предлагат към ДКЕВР да бъде изграден граждански орган - обществен съвет от експерти, който трябва да има право на отлагателно вето по отношение на особено важните решения на комисията, включително за регулирането на цените.

Според ПФ трябва да бъдат създадени два отделни състава на комисията, които не трябва да бъдат председателствани от едно лице.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?