Военният министър се "поправи":

Поделението във Враца все пак ще бъде възстановено

Велизар Шаламанов. Сн. БГНЕС

Служебният военен министър Велизар Шаламанов забърка сериозна каша около поделението във Враца. След като започна управлението си с решението да преустанови възстановяването на закритото по време на ГЕРБ поделение, под силата на обществения натиск в четвъртък той се отметна от думите си и разясни, че всъщност нямал предвид точно това.

Шаламанов заяви, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната, че ведомството ще отдели 150 000 лв за поделението и в крайна сметка то ще бъде възстановено.

На среща с кмета на община Враца инж. Николай Иванов, представители на областната администрация и инициативния комитет за възстановяване на военното формирование Шаламанов обяснил, че "е спрял единствено ходът на процедурата за усвояване на 360 000 лв., предвидени като първа стъпка за проектиране на мащабен ремонт на формированието".

Вместо това МО ще отпусне 150 000 лв., които на този етап ще бъдат достатъчни.

Обявеното от Шаламанов категорично решение преди няколко дни да спре работата по възстановяването на поделението предизвика протест във Враца. Той започна управлението си с гръмка пресконференция, на която екипът му обяви, че при бюджет от 1 млрд. лева ведомството няма пари дори да заплати вноската за членството на България в НАТО (15 млн. от които половината вече са покрити) и не смята да продължава плановете на предшественика си Ангел Найденов във Враца.

"Батальонът във Враца беше един ангажимент на министър Ангел Найденов. Работата по развитието на този проект ще бъде замразена в периода на служебното правителство поради липса на финансови средства след актуализацията (на бюджета на НЗОК – бел. ред.) и във връзка с това, че работата по това поделение в тези два месеца няма пряка връзка с основната задача - гарантиране на въздушната, морската, киберсигурността и ефективното участие в операции", каза Шаламанов миналата седмица.

Военният министър в правителството "Орешарски" Ангел Найденов коментира, че не приема решението за замразяване на проекта и го определи като "неправилно и неуместно". По думите му в него се вижда сянката на бившия военен министър Аню Ангелов (ГЕРБ), който взе решение за закриване на поделението. "Това не е моя приумица. За възстановяването му има единодушно решение на Съвета по отбрана", добави Найденов. Той припомни освен това, че правителството на БСП и ДПС промени плана за развитие на сектора и отпуснало целеви 2 млн. лева.
Според съобщението на министерството от четвъртък "кметът на Враца инж. Николай Иванов е благодарил и е отбелязал, че въпросът с възстановяването на военно формирование не трябва да бъде политизиран, а министър Шаламанов е получил благодарности и от Ася Крумова от името на Северозападна България за направените разяснения, които ще успокоят жителите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?