Ти си това, което четеш

Подслушването в държавата нелицензирано, но законно

Дирекция "Оперативно-техническа информация" (ДОТИ) към МВР, която се занимава с подслушване, няма сертификат за използване на специалните разузнавателни средства (СРС), макар това изискване да е записано в нормативната база. Това каза в понеделник пред журналисти заместник-главният прокурор Камен Ситнилски и допълни, че е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи. От своя страна министър Михаил Миков отвърна, че подобен проблем съществува и за ДАНС, и за следствието, и за прокуратурата.

"Не мога да ви кажа всички нарушения, които има при използването на специални разузнавателни средства от МВР. Това, което е интересното от междинния доклад, е нуждата тази дейност да бъде лицензирана. Тук има правила, които и ние не сме подозирали, но експертът, който ни помогна при доклада, ни откри тези пропуски. След това ние предложихме на вътрешния министър да се изпълни изискването на тази дейност", заяви Ситнилски.

По думите му ДОТИ са пуснали необходимите документи преди доста време, но част от работата по лицензирането още не е свършила. С промени в Закона за защита на класифицираната информация и Закона за МВР от 2001 г. е създадена Дирекция "Защита на средствата за връзка", която е получила задълженията да издава сертификати на всички държавни структури, съхраняващи класифицирана информация. Те трябва да удостоверяват, че техническите им системи са защитени срещу външна намеса.

От думите на Ситнилски стана ясно, че ДОТИ в продължение на 7 години са работили и съхранявали информация без да имат въпросния сертификат. "Досега такова лицензиране не извършвано, което обаче не прави подслушванията незаконни", каза още Ситнилски. Той не уточни какви са точните причини ДОТИ да не бъде сертифицирана. От тази година дирекцията премина в Държавна агенция "Национална сигурност", която пое задължението да издава сертификати за сигурност на информационните системи на всички служби, съхраняващи секретни данни.

От МВР коментираха неофициално пред Mediapool, че нито една система за работа с класифицирана информация в България не е сертифицирана, а този процес се оценява като най-напреднал точно в ДОТИ, поради което и е приведена за пример. Проблемът е главно финансов - сертифицирането на един компютър с продажна цена около 1000 евро струва около 20 000 евро, казаха от МВР.

Вътрешният министър Михаил Миков коментира, че проблем със СРС-тата има не само в неговото ведомство, а и в другите структури, които имат право да искат назначаване на подслушвания и проследявания. Това са ДАНС, прокуратурата и следствието. Той отново се обяви за ограничаване на използването на СРС.

"Добре ще е и прокуратурата, и парламентът, разбира се в рамките на парламентарния контрол, по-често да се сеща за своите контролни функции, а не само когато избухне някакъв скандал. Проблеми със СРС има не само в МВР, има и при другите заявители, включително и в прокуратурата. Добре е да има проверки, да се констатират фактите, за да се решават тези въпроси и да се дава спокойствие на гражданите”, добави Миков.

Камен Ситнилски съобщи още, че извършваната от прокуратурата проверка за използването на СРС в последните няколко години ще продължи още 20-ина дни, тъй като един от експертите по компютърни технологии, който е ангажиран, ще отсъства до 26 юни.

Ще има междинен доклад по проверката и ако има конкретни нарушения, те ще бъдат обобщени, а и ще бъде полезно да бъдат посочени примери. "Това, което се случи и нарушенията са резултат от лоши традиции и навици в МВР и недостатъчен контрол. Традициите и навиците в МВР се разпространяват много бързо", коментира Ситнилски.

Той съобщи още, че бившият вътрешен министър Румен Петков още не е разпитван, но скоро ще бъде викан по производството, образувано първоначално срещу неизвестен извършител за издаването на секретния сътрудник Алексей Петров. Миналата седмица изискахме и други интервюта от медиите, да сме сигурни в термина "разгласяване на държавна тайна", каза прокурор Ситнилски. Според него това можело да бъде казано както на няколко пъти, така и да произтича от изразните средства на Петков.

Той очаква до две седмици да приключи и делото срещу бившия главен секретар на МВР Илия Илиев. Не се очертава обаче скорошно приключване на досъдебното производство, образувано срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините за пране на пари.

Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?