Ти си това, което четеш

Правителството ще плати поне 1 млн. евро за проекта на новото софийско"сити"

Десислава Лещарска | 15:57 | 16 декември 2008 | 50 коментара

Най-малко един милион евро ще даде правителството на шест световно известни архитектурни бюра, за да предложат визия за бъдещия нов административен център на София. Това стана ясно днес след работна среща на кандидатите за обществената поръчка с премиера Сергей Станишев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и с главния архитект на Столичната община Петър Диков.

Класираните за участие проектанти са "Фостър и Партньори” на сър Норман Фостър, "Заха Хадид Лимитед" на световно известната архитектка от иракски произход, "Доминик Перо архитект" на едноименния френски архитект, Обединение "Г-3" на българския архитект Георги Стоилов, "Фуксас Асочати С.Р.Л." на италианеца Масимилиано Фуксас и Консорциум "Адаис проект".

Проектите за изграждане на многофункционалния административен комплекс близо до Четвъртия километър ще бъдат изложени в Националната галерия за чуждестранно изкуство и предложени на обществено обсъждане след 15 април догодина. Кандидатите, чиито предложения ще бъдат отхвърлени, ще получат като обезщетение по 100 хиляди евро, а със спечелилия конкурса ще бъде договорена допълнително стойността за откупуване на авторските права върху проекта. Така сумата само за идейната част на проекта ще надхвърли 1 млн. евро.

Самото строителство ще "глътне" между 1 и 3 млрд. евро по думите на на зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски. Изграждането на "ситито" ще продължи около 10 години, но се очаква част от него да бъде готова през 2017-2018 година, когато България трябва да поеме шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз, обясни Михалевски.

По думите на премиера Сергей Станишев това ще е първият публичен проект за последните 20 г., който да представя София като град на 21-и век. Според него столицата ни се нуждае от подобен вторичен център, който да се превърне в символ на съвременния главен град на държава членка на Европейския съюз. Като други причини той изтъкна необходимостта от сграден фонд за администрацията и облекчаване на трафика в центъра на града.

На терен от над 600 дка на мястото на бившите казарми в т. нар. местност Къро правителството иска да бъдат изградени административни, офис сгради, търговски зони, жилища, спортни съоръжения и парк. Архитектите трябва да предложат дизайна на бъдещите сгради, възможно най-доброто комуникационно решение, което да предоставя достъп с максимално широк вид и брой транспортни средства, да изготвят схема на инженерната и ВИК мрежа, както и за озеленяването на комплекса.

В правителственото градче се предвижда да се преместят част от министерствата и държавните агенции, а сегашните им сгради в центъра на София да се опразнят и да се използват за галерии, музеи и дори хотели.

Идеята, обявена за поредния мегаломански и труден за осъществяване проект на правителството, бавно върви към реализация. Министерството на отбраната, собственик на терена, се е ангажирало да освободи 204 декара между бул. "Цариградско шосе" и бул. "Асен Йорданов", за да стартира реалният строеж.

Проектът, освен идейната му част, няма да се осъществи в рамките на това правителство. Не е ясно какви ще са критериите за избор на инвеститори, които да построят комплекса, три пъти по-голям от Бизнес парк София. Михалевски уточни обаче, че конкурсът за инвеститор ще е международен. Идеята е срещу отстъпено право на строеж инвеститорите да финансират изграждането на сградите за различните министерства върху част от терена, а на другата да им се дадат права за строеж на офиси и търговски центрове.

Още от България