Президентът внесе без промени трите си въпроса за изборния рефередум

Плевнелиев предлага задължително, мажоритарно и дистанционно гласуване

Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев внесе в Народното събрание предложението си на 25 октомври да се проведат заедно местен вот и референдум за изборните правила.

Той предлага допитването да е с три въпроса:

"Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?"

"Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Парламентът, който трябва да одобри въпросите, има право да ги редактира и промени.

Според държавния глава обаче около тях има широко политическо съгласие.

Плевнелиев внесе първото си предложение за изборен референдум преди повече от година, но тогавашното мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" не го прие. Впоследствие инициативен комитет начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки събра 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи референдума. Проверката на ГРАО обаче показа, че реално парафиралите хора са по-малко, а бившият председател на парламента Михаил Миков отказа да даде на комитета един месец, за да бъдат отстранени нарушенията в подписката, поради което казусът попадна в съда.

Смесената избирателна система – вариант с най-малко недостатъци

Президентът посочва, че въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци.

"Като държавен глава заставам категорично зад многопартийната политическа система, която е едно от най-ценните постижения на нашия преход и в никакъв случай не бива да бъде отричана. Същевременно чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности“, заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.

Задължителното гласуване – оръжие срещу купения вот

Плевнелиев посочва още, че при задължително гласуване участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот.

"Длъжни сме да намерим начин да приобщим към обществено-политическия живот и тях. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“, посочва държавният глава.

Според него задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот.

"Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове“, категоричен е държавният глава.

Електронното гласуване може да гарантира тайната на вота

Във връзка с въпроса дали да бъде въведена възможност за гласуване дистанционно по електронен път на изборите и референдумите, президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на Конституцията. "Този начин на гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност и повече хора ще се чувстват политически представени. Над 1,5 милиона наши сънародници зад граница, както и много граждани в страната, които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни, ще могат много по-лесно да участват в избори и референдуми“, мотивира се държавният глава.

"Убеден съм, че ако избирателите кажат "да“ на електронното дистанционно гласуване, може да бъде намерено законодателно решение, което да гарантира тайната на вота, изразяването на лична воля и свободен избор. Ясно е, че това изисква време и не може да стане от днес за утре, но произнесат ли се гражданите в полза на електронното дистанционно гласуване, ще сме длъжни да работим, за да го въведем“, посочва президентът в мотивите си.

Държавният глава счита, че няма по-силен инструмент от референдума, с който да бъде повишено доверието на гражданите. "Използването на пряката демокрация е доказателство, че политиците служат на народа. Вярвам, че при добра регламентация и организация, този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната далеч по-устойчива и стабилна“, подчертава още президентът Росен Плевнелиев.

В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения.

"Отговорност на народните представители е да създадат работещи законодателни решения след произнасянето на суверена“, заявява държавният глава.

"Произвеждането на референдума е единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците", казва той и апелира да се спестят средства на данъкоплатците чрез провеждането на допитването в една дата с местните избори, които най-вероятно ще са на 25 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?