Ти си това, което четеш

Президентските избори в Чехия - игра на "двойно или нищо" за Милош Земан

13:32 | 12 януари 2018 | 1 коментар

Милош Земан (дясно) по време на срещата си с Владимир Путин в Соци през ноември 2017-та

Чехите са призовани пред урните да избират президент днес и утре, пише агенция Франс прес и определя изборите като тест за популярността на досегашния държавен глава Милош Земан - спорен фаворит, който може да загуби на евентуалния втори тур.
 

Земан - 73-годишен ветеран на чешката левица, с проруски и прокитайски виждания и враждебно отношение към имиграцията и мюсюлманите - ще се бори за втори петгодишен мандат независимо от критиките към често спорните му думи и дела.
 

Той ще си съперничи с още осем претенденти, като главен негов конкурент е 68-годишният Иржи Драхош, бивш председател на Чешката академия на науките. Центрист либерал и убеден европеец, Драхош смята, че Чехия трябва да играе по-активна роля в Европейския съюз.
 

Допитване от началото на януари показва, че той може да победи сегашния президент на евентуалния балотаж на 26 и 27 януари с 48,5 процента от гласовете срещу 44 процента за Земан.
 

Сред останалите кандидати са бизнесменът и популярен автор на песни Михал Хорачек, бившият премиер Мирек Тополанек, бившият посланик във Франция Павел Фишер, лекарят и активист на гражданското общество Марек Хилшер, а също бившият шеф на автомобилостроителната компания "Шкода" Вратислав Кулханек, директорът на Асоциацията на промишлеността в сферата на отбраната и сигурността Иржи Хинек и композиторът и певец Петър Ханиг.
 

Който и да спечели, бъдещият обитател на Пражкия замък ще се сблъска незабавно с проблема за съставяне на ново правителство след парламентарните избори през октомври.
 

В средата на декември Земан назначи кабинет на малцинството, оглавено от милиардера популист Андрей Бабиш, който няма гаранции, че ще спечели вота на доверие в парламента във вторник.
 

Конституцията позволява на Бабиш втори опит и Земан, чийто мандат изтича чак в началото на март, вече обяви, че смята да възложи тази задача на политическия си съюзник, въпреки подозренията към него за злоупотреби.
 

При избирането на друг кандидат обаче политическата ситуация в страната ще се промени коренно, казва политическият анализатор Иржи Пехе.
 

"Гласувайте за когото искате, но вотът ви трябва да се базира на това каква работа са свършили за Чехия кандидатите, а не на на обещанията им", заяви миналата седмица Земан.
 

Действащият президент, който отказа да участва в предизборните дебати, е почни сигурен, че ще стигне до втори тур, главно благодарение на подкрепата в селските райони и нискоквалифицираните работнически среди.

 

В страната преобладава враждебно отношение към имигрантите и Земан среща подкрепа, определяйки миграционната криза като "организирано нашествие", а мюсюлманите - като хора, "които е невъзможно да бъдат интегрирани".

 

До момента Чехия е приела само 12 мигранти по силата на приетата от ЕС квотна система за разпределение.

Още по темата
Още от Европа

Идеята на премиера до всяка дупка да стои полицай или чиновник е...