Според Европейската комисия

Проблемът със скъпия ток се решава и с фиксирани цени за социално слабите

Данъчните също се включват в проверките на електроразпределителните дружества

Проблемът със скъпия ток се решава и с фиксирани цени за социално слабите

Европейската комисия смята, че проблемът с високите енергийни цени в България е свързан с нелиберализирания пазар, регулацията на цените и степента на независимост на енергийния регулатор, предаде БНР в понеделник.

 

Без да коментира стойността на електроенергията у нас или актуалния проблем с доставчиците ѝ Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че ако има работещ енергиен пазар, цените ще са възможно най-благоприятни за гражданите и фирмите. Тя припомни, че още преди година в свой доклад ЕК е посочила два основни проблема на България и първият от тях е именно липсата на свободен пазар на едро на електроенергия.

 

"Този проблем, който съществува и в други държави, се дължи основно на неработещия енергиен пазар, на квотното разпределение на енергията, на допускането на доминиращ играч на пазара на едро и на липсата на истински свободни цени", каза Холцнер.

 

Коментарът ѝ бе по повод това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в момента определя квоти за електроцентралите за производство на електроенергия за регулирания пазар. На тяхна база НЕК, определена за обществен доставчик и визирана като доминиращ играч на пазара на едро, прави микса от енергия и се формира цената, на която държавната компания продава на електроразпределителните предприятия.

 

По думите ѝ в България проблем е и липсата на пълна независимост на ДКЕВР от властта, което е от съществено значение, тъй като регулаторът определя тарифите и има ангажимент за наблюдението над пазара.

 

“Регулаторът, който определя регулираните цени в България, трябва да е напълно независим, а нашата позиция е, че е най-добре цените да са пазарни, като разбира се, винаги има възможност за определяне на фиксирани цени за най-уязвимите групи от населението, посочи говорителят на ЕК.

 

За специална политика във формирането на енергийни цени за социално слабите у нас се говори от години, но реално нищо не се прави извън отпускането на помощи за отопление на хората, които получават социални помощи. Миналото лято след поскъпването с 14 на сто на тока премиерът Бойко Борисов обеща отделни помощи на бедните заради повишените цени на електроенергията, но в крайна сметка просто увеличи сумата за петте месеца за отопление през зимата за социално слабите от 298.60 лв. на 328.60 лв. Помощи за отопление получават около 300 хил. семейства на социално слаби.

 

“Ако имате работещ енергиен пазар, ще имате най-добрите възможни цени. Това не означава задължително намаление на цените, но ето ви статистика за последните три години в ЕС: увеличението на цената на електричеството е 3,4%, на петрола - 14%, а на природния газ - 10%", допълни Холцнер.

 

ЕРП-тата в момента са обект на недоволството на гражданите от високите сметки и на редица проверки от страна на ДКЕВР, на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), а от понеделник и на данъчните инспектори.

 

След като от АДФИ съобщиха, че са открили нарушения при възлагането на поръчки от страна на ЧЕЗ, на ревизорите на Националната агенция по приходите е възложена задача да изследват как в последните пет години трите дружества са отчитали разходите си за външни услуги, както и по отношение на приходите - метода и начина на ценообразуване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?