Ти си това, което четеш

Прокуратурата внесе в съда делото за убийството на Виола

16:32 | 12 октомври 2017 | 0 коментара

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в четвъртък в съда обвинителния акт срещу Стефан Станев, който ще отговаря за убийството на Виола Николова. Станев е обвинен и за притежаване на наркотици.


Прокуратурата споделя публично своята версия за престъплението в брутални подробности, които Mediapool няма да публикува от уважение към близките на починалата. Цялото прессъобщение на Софийската градска прокуратура може да бъде открито ТУК.


В нощта на 22 юни Станев и Виола били в дома си. Жената е споделила, че е изморена и легнала в спалнята, за да си почива. Станев стоял пред лаптопа си и сърфирал във Фейсбук. В един момент той решил да изпие една бира, след което взел "Екстази“, после пушил и трева. Разходил се до спалнята, видял че Николова лежи, но не спи и приел, че нещо я притеснява.


Около 05.00 ч. сутринта Станев провокирал разговор с пострадалата, който не се състоял. В този час той е извършил и убийството.


В 8.30 часа сутринта Стефан Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му. Там той признал хладнокръвно, че е убил Виола. В следобедните часове Станев отпътувал с колата си за Созопол.


Същият ден около 15.00 ч. приятелката на Станев сигнализирала в полицията за убийството. Шест час по-късно Стефан Станев е бил задържан в близост до яхтено пристанище в гр.Созопол.


Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин, екстази, марихуана и кокаин.


Психиатричната експертиза е показала, че Станев страда от разстройство на личността, което е следствие от зависимостта му към психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл.


"Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза", се казва в експертизата.


Стефан Станев се намира в ареста.

Още от България

Какво провокира обвиненията в корупция срещу председателя на Софийския апелативен съд?