Ти си това, което четеш

Румен Радев: Гарантирам сигурността на Цветан Василев, ако се върне в България

19:42 | 20 август 2017 | 15 коментара

Гарантирам сигурност на Цветан Василев, ако дойде в България и даде показания по делото "КТБ". Това обяви президентът Румен Радев в неделя по повод откритото писмо на съпругата на банкера Антоанета Василева, която поиска намесата на президента заради повдигнатото на дъщеря й Радосвета Василева обвинение за пране на пари.

 

Радев обаче заяви, че правомощията му са ограничени. "България не е президентска република. Правомощията на президента за съдебната власт са ограничени", заяви той пред репортери, без да коментира по същество обвиненията на съпругата на Цветан Василев към прокуратурата.

 

Президентът каза, че е разсекретил стенограмите от разговорите за КТБ, с което е помогнал за осветляване на обстоятелствата, довели до фалита на банката. Сега всичко било в ръцете на правосъдието.
 

"Василев може много да допринесе за разрешаването на този скандал, като даде валидни показания и доказателства. Според мен това трябва да стане в един прозрачен открит публичен процес", допълни Радев.

 

Бившият банкер Цветан Василев продължава да се укрива в Сърбия и исканията на българските власти са екстрадирането му към момента са блокирани. Василев твърди, че не вярва на българските власти и по-специално на главния прокурор Сотир Цацаров, който според него е виновен заедно с Делян Пеевски за срива на КТБ и последващото ограбване на активите й. Поради тази причина Василев се опитва да превърне своя казус в първото дело по Глобалния закон "Магнитски" в САЩ, който, позволява на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете на властта.

 

Президентът Радев коментира също, че се надява правителството да инициира диалог с протестиращите в Слънчев бряг срещу акциите "Тишина". Скандалът показа неща, които всички знаехме - че законите не се спазват и институциите не работят. Сутринта чух призиви за диалог и от министъра на туризма г-жа Ангелкова и се надявам да се изработят такива правила, които да не се сменят по средата на сезона, каза президентът.

 

Той се изказа в Ахелой, където пристигна за честването на 1100 години от победата на Цар Симеон Велики срещу Византийската империя.

Още по темата
Още от България

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?