Ти си това, което четеш

С пари от излишъка ще се финансират спрени европрограми

Държавата има възможност и готовност да финансира спрените от ЕС програми по ФАР и САПАРД със средства от бюджетния излишък, заяви в неделя премиерът Сергей Станишев след заседанието на съвета на тройната коалиция в Банско. Той ще поиска всяка от агенциите внимателно да огледа проектите и да определи кои са най-приоритетните за развитието на двете програми, по които Брюксел замрази стотици милиони евро поради съмнения за измами и корупция.

ЕК поиска от правителството да не финансира с национални средства замразените плащания по САПАРД. Правителството се надява приетия план за подобряване на контрола по програмата да доведе до размразяване на парите или удължаване на срока за усвояването им.

Управляващата коалиция планира с корекция на тазгодишния бюджет през септември да се разпределят средствата от натрупания излишък, който вече е около 4 млрд лева. Освен за инфраструктура, парите ще отидат и за коледни надбавки върху пенсиите, които в края на предизборната 2008 г. се очаква да бъдат по-големи от предходните.

Данните за изпълнението на първото полугодие от бюджет 2008 са в рамките на очакваното, с намалението на данъците преизпълнението е добро, заяви депутатът от БСП Петър Кънев пред БНР. Бюджетът се движи в рамките на 51% от плана за година, а в разходната част е под 50%, за което се очертава не малко преизпълнение на бюджетния излишък, каза той и добави, че се готви официална корекция на бюджета след парламентарната ваканция.

Зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев заяви, че по този начин бюджетното планиране ще се направи по-прозрачно за обществото и по-приемливо за данъкоплатците.

Никога досега не сме имали такъв резерв, каза Станишев и уточни, че в бюджета е заложен излишък от 3% от БВП, което като антиинфлационна мярка ще гарантира финансовата стабилност. Премиерът посочи, че е създадена е специална работна група, която ще се съсредоточи върху няколко програми, насочени към възрастните хора в България, към нивото на техните доходи и социалната им интеграция. Тя ще работи и по програма за младите хора и семейството, за продължаване на политиката в данъчната област, като се гарантират стимулите за работещи и работодатели и за преодоляването на сивата икономика, която все още остава сериозен проблем.

НДСВ против орязаните пари за образование

НДСВ се обяви против предвиденото орязване на средствата за образование от 4.2% на 4% от БВП, защото са нужни инвестиции за започналата реформа в този сектор. Процентът за образование трябва да бъде запазен, "за да можем с ръка на сърцето да се изправим пред българското общество и да кажем: Ние инвестираме наистина в образованието", заяви зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев, чиято партия контролира Министерството на образованието и науката. НДСВ настоя да се увеличат и средствата за наука, но не чрез финансиране на съществуващи структури, а като се повишат средствата, разпределяни на проектен принцип. Друг приоритет за партията е чрез бюджет 2009 да се прокарва антиинфлационна политика. По време на дискусията Велчев е изтъкнал, че трябва да се избягва заплатите да растат по-бързо от производителността, за да не се помпа инфлацията.

За пенсиите сме категорични, че трябва да се спазва швейцарското правило. Държим и субсидиите за бюджетни предприятия да намаляват, заяви още Милен Велчев.

По отношение на политиките за младите хора НДСВ предлага увеличаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, увеличаване на детските добавки и въвеждане на ваучери за детски градини, за да няма деца, чието отглеждане в детски градини не се подпомага финансово от държавата.

След 2009 г. НДСВ смята за целесъобразно държавата да продължи да намалява съотношението между разходи и БВП, да намалява осигурителната тежест и да продължи опростяването на данъчната система.

Бюджетът за 2009 – без изненади

От януари 2009 г. пенсиите ще се преизчисляват по нова формула. Минималната работна заплата ще се увеличава с по 20 лева през всяка от следващите години, така че до 2011 тя да стане 280 лева. Десет на сто е планираното повишение на бюджетните възнаграждения, бизнесът ще се стимулира чрез намаляване на данъчно - осигурителната тежест за работодателя с 2 %.

Здравната вноска от януари се увеличава от 6% на 8 %, но от Министерството на финансите изчисляват, че тя ще бъде компенсирана от намаляването на осигурителната тежест за пенсиите в размер на 4 процента.

Седем на сто от БВП се предвижда да отидат за инвестиции в различни области. Изчисленията са правени при прогнозна инфлация в края на годината от 4 процента.

Проектът предвижда акцизът върху цигарите от догодина да се повиши с 29.4 процента, а този за безоловния бензин и газьола да не се променя през 2009 и 2010 г.

Премиерът Станишев изтъкна, че в дискусията за бюджетната политика през 2009 г. акцентът е върху по-високото качество на живот и по-добра икономическа и конкурентна среда.


Още по темата
Още от Бизнес

Трябва ли правителството да разреши строителството на втора "кабинка" в Банско?