Ти си това, което четеш

С RED TV, за да се чете и като "ред", БСП ще атакува местните избори

Издръжката на медията може да струва от 10 до 50 000 лева месечно
Полина Паунова | 07:15 | 06 октомври 2017 | 6 коментара

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви през лятото, че през октомври ще стартира излъчването на новата партийна телевизия, но до момента партията й още не е подала искане за лиценз в СЕМ. Запознати с хода на проекта казаха пред Mediapool, че все още не са уточнени профилът и целите на медията. Едно обаче е сигурно – вестник "Дума" ще остане официалният печатен орган на БСП. Той ще бъде обърнат към твърдия електорат на социалистите, а телевизията трябва да разшири влиянието на партията, особено преди местните избори.

Ето защо, според запознати, юристите на БСП все още не били подали в СЕМ искане за лиценз. "Трябва да сме съвсем сигурни какво правим и какво регистрираме. Документите трябва да са подготвени до две седмици, защото идеята е телевизията да стартира от първите месеци на новата година. Все пак целта са местните избори", твърдят от Позитано.

Първоначално идеята била каналът да е информационно-публицистичен. Впоследствие обаче сред социалистите надделял изводът, че подобен профил много ще оскъпи медията, тъй като "най-скъпата продукция са новините". Ето защо БСП решили да имат предимно политически новини и по-разширени репортажи от парламента. "Може да има говорители, един – двама репортери, но не можем да поддържаме голям екип", смятат на Позитано.

"А тъй като целта - не трябва да се забравя - е местният вот, ще имаме специални предавания, или емисии – все още не е решено, за случващото се по места", казват от "Позитано" 20.

Идеята на БСП била да се дискутират местни проблеми, да се съобщават местни скандали и да бъдат организирани дебати за отделни общини. "Това ще иска малко повече ресурс, отколкото очаквахме, защото основно щяхме да разчитаме на ресурса на партия за водещи и журналисти", твърдят ангажирани с телевизията социалисти.

Идеята е журналистите в партийната телевизия да бъдат търсени не само чрез местните партийни организации, но също и чрез сайтовете за обяви за работа.

Ще има родолюбиво съдържание

Извън политическите новини и публицистиката, която за медията ще е задължителна, каналът ще предлага "родолюбиво съдържане".

Искаме да насочим вниманието към историята и културата, казват от "Позитано"20. И уточняват, че става дума за "доброто минало", но все пак "няма да има руски филм в петък вечер".

Социалистите щели да настояват освен историческо и културно предаване телевизията да купи правата и за "стари български филми".

RED – да се разбира и като "червено"и като "ред"

"Като цяло – патриотичната насоченост е задължителна, защото това се търси", коментират източници от БСП пред Mediapool. Партията обмисля името на телевизията да е "RED". Така по-младите щели да го асоциират с червено, както се превежда от английски, а по-възрастните зрители - с българската дума "ред".

В левицата смятат решението си за партийна телевизия като изключително умно , тъй като смятат, че така ще могат да разширят влиянието си сред електората на т.нар. патриотични формации.

От партията обаче казват, че името може да е съвсем различен. Вариантът за "RED" била само една от опциите.

Кадрите

От партията твърдят, че основно щели да ползват собствения си ресурс за новата медия. "Ако говорим за култура – защо да не го прави Нона Йотова?", казват от Позитано 20.

Съвсем естествено ръководството иска да ползва шефката на пресцентъра Жанет Пашалиева, както и на ексжурналистите и настоящи депутати Елена Йончева и Александър Симов.

От партията смятат да поканят и други леви журналисти, които да имат свои авторски предавания. Това щяло да се случи обаче, ако пленум на БСП одобри по-висока "субсидия" за медията.

"Има различни опции – издръжката на подобно нещо може да струва от 10 000 лева месечно, до към 50-60 000. Имаме различни варианти – пленумът на партията ще избере", твърдят социалистите.

Заплащането щяло да бъде "адекватно", но не и особено конкурентно на другите електронни медии.

Хоризонтът, с който стартира телевизията, засега ще бъде една година: "Може след местните избори да бъде закрита, ако не върви". Финансирането пък щяло да става изцяло от субсидията.

Още от България

Подкрепяте ли втори кабинков лифт в Банско?