Ти си това, което четеш

Седмица грипна ваканция в София

12:06 | 21 януари 2011 | 0 коментара

От събота в София се обявява грипна епидемия заради високата зоболеваемост и постоянно увеличаващият се брой болни през последните две седмици, съобщиха от регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Заради грипната епидемия със заповед на образователния министър се обявява и грипна ваканция във всички столични училища.

Ваканцията ще продължи от понеделник (24 януари) до петък (28 януари) включително. Тъй като тогава свършва първият учебен срок и има междусрочна ваканция, децата ще се явят на училище на 1 февруари. Директорите трябва да осигурят преструктуриране на учебния материал, така че да бъде усвоен.

От здравната инспекция съобщиха, че заболеваемостта през миналата седмица е била 155 на 10 000 души, а през тази всеки ден се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания.

Около 30% от изследваните болни в София са с A(H1N1), по-известен като свински грип. Останалите циркулиращи щамове на грипа този сезон у нас са A /Пърт (H3N2) и B (Бризбейн). 

От здравната служба съобщиха, че има болни от всички възрасти, но най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки в лечебните заведения.

Спират се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

От инспекцията са изпратили писма до семейните лекари и директорите на болници за ограничителните мерки.

Наблюдението на развитието на грипните епидемии всяка година показва, че грипът обхваща около 30% от населението. Болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързи мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти, бременни и хора с наднормено тегло. При тях най-често се развиват усложнения.

Грипна епидемия в петък беше обявена и в област Пазарджик, където заболеваемостта е 444 на 10 000 души. В здравните заведения във Велинград, Септември и Пещера леглата не достигат и пациентите се пренасочват към пазарждишката многопрофилна болница. Грипна епидемия беше обявена и в община Плевен.

По-рано тази седмица епидемия беше обявена в София област и в пет общини в страната - Благоевград, Петрич, Дупница, Рила и Кочериново.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че са осигурени антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните
лекари. Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните регионални инспекции по опазване и контрол на общественото здраве в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

Още по темата
Още от България

Трябва ли България да ратифицира Истанбулската конвенция?