Ти си това, което четеш

Шефът на БНБ: "Обидно" е да се говори, че гръцки банки изнасят средства от България

18:30 | 04 март 2010 | 32 коментара

Няма никакви основания хората, които имат влогове в гръцките банки, опериращи у нас, да се притесняват, заяви в четвъртък управителят на БНБ Иван Искров. По този начин той отговори задочно на финансовия министър Симеон Дянков, който от миналата седмица насам обяви на два пъти, че е загрижен дали банките у нас, които са дъщерни на гръцки банки, не изнасят средства към Гърция заради разразилата се там финансова и икономическа криза.

Дянков обяви още, че е поискал техническа помощ от ЕС за оценка на евентуалното изтичане на средства към банките майки от дъщерните им в България.

Според Искров централната банка не следи специално работата на тези финансови институции, не подготвя и отделен доклад за тях. Той дори посъветва да се прави разлика между проблемите на бюджета на една държава и банковата й система. Тази на Гърция била сред най-стабилните, каза управителят на БНБ, без да уточнява с коя друга я сравнява.

"Не знам откъде излезе тази теза. Напротив, една голяма част от гръцките спестявания са насочени към българската икономика посредством предоставените пари от банките майки към дъщерните банки", каза Искров. Той обаче спести "подробностите", че дъщерните банки на гръцките у нас реализират добри печалби от високата лихва по депозитите, а отпускането на кредити е в сериозна стагнация от есента на миналата година, така че дъщерните банки се самоиздържат и оперират с привлечения от клиентите ресурс.

Според Искров "така че най-малкото е обидно за колегите ми от южната ни съседка да се говори по този начин".

Управителят на БНБ каза още, че банката прави на всеки три месеца стрес-тестове на банките, ежедневно наблюдава не само нашия банков сектор, но и останалите банки. А по отношение на гръцките банки няма нищо по-различно отпреди месеци, каза той.

Още по темата
Още от Бизнес