Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Частни гардове биха протестиращи срещу складирането на боклука

193 коментара
Частни гардове биха протестиращи срещу складирането на боклука

Двама души пострадаха тежко, други десет – по-леко, а над 30 бяха задържани при сблъсък между протестиращи и около 50 души, за които се твърди, че са частни охранители на бизнесмена Христо Ковачки, концесионер на рудника, определен за временно хранилище на балираните боклуци на София.

Драмата се разигра в сряда по обед, когато около 300 жители от Габра излезли на пътя към мини “Чукурово”, за да блокират камионите с чакъл за подготовката на мината за временно депо на отпадъците.

Председателят на инициативния комитет на с. Габра Андрей Пенчев каза, че охранители на Христо Ковачки са били протестиращите.

“Бодигардовете на г-н Ковачки, над 50 бодигарда, бият населението. Аз съм един от пострадалите и още 4-5 човека, от тях един действащ полицай. Ние не се бием и не предизвикваме никого, а сме застанали и не пускаме камионите, които карат чакъл за незаконната площадка”, каза пред журналисти Пенчев.

Един от пострадалите - Николай Христов, първоначално е настанен в болница в Елин Пелин със съмнение за фрактура на черепа, друг жител – Георги Колев, е със счупен нос, предаде БНР. По-късно двамата са откарани в болница “Света Ана” в София. Според протестиращите, частните гардове дори са хвърляли протестиращи граждани от моста, през който минава пътят към рудника, в реката.

Директорът на РДВР - София ген. Стоян Стоянов отиде на мястото на инцидента. Край мини “Чукурово” бяха изпратени и допълнителни полицейски сили, които в късния следобед въдвориха ред край селото и задържаха над 30 души, участвали в инцидента.

Служители на фирмата, охраняваща мини “Чукурово”, не са замесени в случая, заяви за Mediapool Виктор Сокачев, говорител на Христо Ковачки. 

Собственикът на мината е разпоредил проверка дали служители на фирмата са участвали в побоя, но досега разследването не е установило тяхно участие, допълни Сокачев. Ще сезираме съда и прокуратурата за възпрепятстване на дейността на частно дружество, обяви той. По думите му товарите на камионите с чакъл и баластра, чийто достъп до рудника е бил възпрепятстван, не са били предназначени за подготовката на старите табани на мината, а за ремонт на инфраструктурата в рудника, която е била пострадала от наводненията и с падането на снега съвсем е застрашила дейността на въгледобивното дружество. Протестиращите нямат разрешение от общината за действията си и това е нарушение на законите, заяви Сокачев.

В момента в РПУ-Елин Пелин се разпитват задържаните над 30 души, за да се установи дали са частни охранители, имат ли взаимоотношения с Христо Ковачки и какво е участието им в инцидента, заяви за Mediapool полк. Стоян Стоянов, директор на РДВР-София. Утре пък ще бъдат разпитани протестиращите, участвали  в инцидента. В с. Габра е засилено полицейското присъствие, служители на реда са разположени на моста към мината и ще останат там през цялата нощ, за да може да възпрепятстват евентуални нови сблъсъци. Протестиращите жители пък заявиха, че ще будуват на пътя.  

Площадката в мини “Чукурово” бе избрана на 16 ноември от правителството за временно депо за отпадъците на София. Столичният кмет Бойко Борисов изказа благодарност, тъй като проблемът вече става споделен от държавата, а не е само грижа на общината.

До този момент не е започнало извозването на балирана смет към мини “Чукурово”. По думите на говорителят на Христо Ковачки каза, че е приключила подготовката за изграждане на площадката, където ще се съхраняват балите със сметта на София, докато Столична община избере инвестиционно предложение за съоръжение за третиране на боклука и то бъде изградено. Според това дали отпадъците ще се обезвреждат или оползотворяват срокът за временното им съхранение е между една и три години, предвижда Законът за управление на отпадъците.

Реално чак към Нова година ще е готов теренът в мината, за да приема балираната смет на столицата, така че да са спазени всички екологични изисквания, каза Виктор Сокачев. Той изрично посочи, че складирането на боклука там не означава закриване на рудника, каквито слухове се носят.

Масова западноевропейска практика е в изчерпаните от въглищните залежи места да се съхраняват при подходящи условия боклуци от производствени дейности на термоцентрали, металургични комбинати и други предприятия.

По неофициална и непотвърдена информация кметът на Елин Пелин Янко Янков дирижира протестите в село Габра, заради икономически интереси, които има за съхранението на сметта на табаните на “Кремиковци”, които бяха един от трите първоначални варианти за площадка за съхранение на балираната смет, но заради гражданските протести през лятото бяха изоставени като възможност от Столична община, въпреки разрешението от Регионалната инспекция по околна среда и води-София. Тогава като спасителен вариант кметството тръгна на преговори с мини “Чукурово” и мини “Белата вода” за терен за складиране на балите с боклука. Накрая обаче тримата оператори на съоръженията за балиране, разположени в момента край Требич, Кремиковци и кв. “Дружба”, сключиха договор за возене на опакованата смет в мината на Ковачки.

Бизнесменът Христо Ковачки има добри позиции в енергетиката. Той притежава още мините “Бели брег” (които също се обсъждаха като площадка за изхвърлянето на сметта на София), рудниците Станянци, Открит въгледобив – Перник”,  както и брикетната фабрика “Брикел”. Той е собственик и на Топлофикация-Враца, Атоменергоремонт, има мажоритарен дял в ТЕЦ “Марица 3”, както и няколко ВЕЦ-а, участва в “Ел Ем Импекс” и притежава веригата магазини “Нова Деница”.

Преди време пък 11 дружества, контролирани от Ковачки, придобиха дела от Общинска банка, който преди това три общински дружества бяха продали на частни фирми през главата на Столичния общински съвет. Сделката беше договорена с тогавашния шеф на надзора на банката Любомир Павлов.

Христо Ковачки е завършил в Москва ядрена енергетика и се твърди, че оттам датират близките му отношения и с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

193 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. azz
    #195

    и на цялото СДС, май

  2. azz
    #194

    банка

  3. СКЪПО
    #193

    Този синковец знае да управлява по мутренски-комунистически. Да живее силната БСП-БКП!!!!

  4. СКЪПО
    #192

    Този синковец знае да управлява по мутренски-комунистически. Да живее силната БСП-БКП!!!!

  5. СКЪПО
    #191

    Този синковец знае да управлява по мутренски-комунистически. Да живее силната БСП-БКП!!!!

  6. СКЪПО
    #190

    Този синковец знае да управлява по мутренски-комунистически. Да живее силната БСП-БКП!!!!

  7. СКЪПО
    #189

    Този синковец знае да управлява по мутренски-комунистически. Да живее силната БСП-БКП!!!!

  8. СКЪПО
    #188

    Този синковец знае да управлява по мутренски-комунистически. Да живее силната БСП-БКП!!!!

  9. komunist
    #187

    и започнахме. УРРРРАААА. Да живеее БКП (БСП)! Ся да са готви и Костов и всички които не са с нас

  10. Жена
    #186

    ......е, и???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.