Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първанов е фаворит за президентските избори, следван от Борисов и Сидеров

301 коментара

На фона на негативни оценки за материалното положение на българите и спад в доверието към държавата, партиите и политиците, Георги Първанов води в предпочитанията за следващ президентски мандат. Това става ясно от последното социологическо проучване на агенция “Галъп”, представено в неделя от Андрей Райчев.

Около 41 на сто от избирателите заявяват готовност да гласуват във всеки случай за Георги Първанов, а 15 на сто от запитаните са заявили, че ще гласуват за противника на Първанов на изборите тази есен. Най-голям процент - 43% -  не са изразили съгласие с нито едно от двете твърдения.

Около 40 на сто биха избрали отново Георги Първанов за президент, ако като кандидати се явят и Бойко Борисов, Волен Сидеров, и Петър Стоянов. На въпрос за кого биха гласували, ако на първия тур се явят Георги Първанов, Бойко Борисов, Волен Сидеров и сериозен кандидат на обединената десница, запитаните дават вот от 39 на сто за настоящия президент, 23 на сто за столичния кмет, 6 на сто за лидера на "Атака" и 5 на сто за десния кандидат. 27 на сто от анкетираните не могат да преценят за момента.

Първанов би победил на втори тур с 51% сериозен кандидат на обединената десница, който би получил едва 9 на сто от гласовете. 41% на 31% в полза на Георги Първанов е съотношението на гласовете, ако на хипотетичен балотаж се състезават сегашният президент и кметът на София Бойко Борисов. Настоящият държавен глава би получил 50% срещу 10 на сто за лидера на “Атака”, ако те са опоненти на втори тур.

Като интересен факт Андрей Райчев отбеляза нагласата на десните избиратели. От привържениците на СДС 70 на сто биха дали гласа си за Бойко Борисов срещу 17 на сто за настоящия президент. При привържениците на ДСБ процентите в подкрепа на настоящия столичен кмет биха били 54 на сто срещу 19 на сто за Георги Първанов.

Високият резултат на Първанов е повлиян от това, че в момента той е действащ президент, поясни Андрей Райчев.

Неодобрение към правителствената политика

Българите наказват с оценките си всички институции и политици, сочи изследването. Категоричен е изводът, че хората не живеят по-добре в материално отношение.

До 45 на сто  - с 15% спрямо януари и с 4% спрямо февруари, нараства неодобрението към правителствената политика в областта на здравеопазването, а с 9 на сто - до 53 на сто, се е повишило неодобрението към правителствената политика заради цените.

С 8 пункта - до 18 на сто, се увеличава неодобрението към правителството в справянето с корупцията. От положителна през януари и февруари, оценката за борбата с престъпността през март е отрицателна.

Като по-добра се оценява работата на правителството във външната политика. 56 на сто остава процентът на хората, които смятат, че е важно България да стане член на Евроепейския съюз.

Българите намират за безпринципна тройната коалиция, но смятат, че тя ще изкара мандата си докрай.

Спад в доверието към институциите и политиците

Спаднало е доверието в парламента, правителството, както и в президента.

Столичният кмет Бойко Борисов е с най-висок рейтинг сред политиците. Най-лоши оценки през този месец получава вътрешният министър Румен Петков заради неразкритото двойно убийство в Пазарджик, каза Андрей Райчев.

Той добави, че НДСВ и нейният лидерът Симеон Сакскобургготски плащат висока цена за участието си в тройната коалиция, а 54% от запитаните смятат, че ДПС са преяли с власт.

“Атака” е втора сила, но не е във възход

Ако изборите бяха днес,  44,1 % от българите не биха гласували. "Атака" би спечелила 9.1 на сто от гласовете, което я поставя на второ място след БСП - с 22.8 на сто.

ДПС би получило 8.1% от гласовете, а НДСВ – 5.1%. За СДС биха гласували 2.8% от избирателите, а за ДСБ – 2.4%. Партията на Костов отбелязва спад, тъй като през февруари подкрепата за нея е била 3.2% .

Андрей Райчев бе категоричен, че в общественото мнение няма промяна по отношение на “Атака”. 14 на сто от българите одобряват формацията, но 73% не я одобряват. Според Райчев това показва, че крайните националисти на Волен Сидеров вече са достигнали своя таван.

“Тези приказки за надигането на “Атака” са глупости. Мен ако питате, това е границата им”, коментира Райчев.

С четири пункта до 26 на сто се понижава доверието в БСП, а с един пункт до 12 на сто - в НДСВ, сочи изследването.

Понижение в доверието през март се наблюдава при ДСБ - с един пункт до 5 на сто. Повишение има при ВМРО - с един пункт до 8 на сто, при “Гергьовден” - с един пункт до 5 на сто и при партия ССД - с един пункт до 4 на сто. Без промяна е доверието в СДС - 6 на сто, Народен съюз - 4 на сто и партия “Новото време” - 3 на сто.

С 4.2 пункта до 44.1 на сто през март са се увеличили тези, които са заявили, че няма да гласуват, ако парламентарните избори бяха днес, сочи изследването.

Най-голямо понижение в доверието се наблюдава при полицията, където спадът за март в сравнение с февруари е 8 пункта. Като причина Андрей Райчев посочи неразкритото все още убийство на сестрите Белнейски.

Доверието в президентската институция регистрира спад през март от 6 пункта. Доверието в правителството се понижава спрямо февруари с един пункт, в армията - с 4 пункта, в местната власт - с 2 пункта, в прокуратурата - с 1 пункт и в съда - с 2 пункта.

Няма промяна в нивото на доверие към парламента - то остава на същото ниско ниво от 16 на сто. Повишаване на доверието се регистрира единствено в банковата система - с един пункт.

Борисов с най-висок рейтинг

Столичният кмет Бойко Борисов е политикът с най-висок рейтинг - 70 на сто, въпреки че бележи спад с 1 пункт в сравнение с февруари. Следва президентът Първанов с процент на доверие от 61 на сто, министърът на културата Стефан Данаилов - с 46 на сто, министър-председателят Сергей Станишев - с 35 на сто, министърът по европейските въпроси Меглена Кунева - с 31 на сто, председателят на парламента Георги Пирински - с

29 на сто, министърът на вътрешните работи Румен Петков - с 23 на сто, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров - с 22 на сто, министърът на външните работи Ивайло Калфин - с 20 на сто и министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова - с 19 на сто.

Одобрението към Симеон Сакскобургготски е 19 на сто, безпрецедентно ниско, според Андрей Райчев, заради участието в тройната коалиция.

Най-голямо понижение спрямо февруари се наблюдава в доверието към Сергей Станишев - с 9 пункта, и към Румен Петков - с 8 пункта. За премиера хората все още не са изработили окончателно мнението си, смята социологът.

През март нарастване на доверието регистрира депутатът от “Атака” Петър Берон (18 %), лидерът на "Атака" Волен Сидеров (16%), както и лидерът на ССД Стефан Софиянски – с 4 пункта до 13 на сто.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

301 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. шут
    #302

    разбий простаците

  2. Nina
    #301

    Карл Маркс - колко процента ? ;)

  3. Shtirliz
    #299

    Гледа от оня свят Хитър Петър какво става в България и говори на Настрадин:- Ходжа, моето внуче Петърчо май ще спечели изборите.- Ще спечели ако моето правнуче Ахмедчо помогне.

  4. Генерал Кобалт
    #298

    Justice много станахме! Явно имам конкуренция на "колега"! Какво ще кажеш!

  5. Justice
    #297

    Както и Ген Кобалт. Що ли ми напомняш на него. А ?!

  6. Генерал Стронций
    #296

    НЕ СЕ КАРАЙТЕ!ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО!

  7. ТРИБУН!
    #295

    Генерала ти го каза, че си голям провокатор и че Костов ти плаща, ама май ще се окаже прав,А!?!Хайде сега кажи тъп мозък, кое от написаното в постинга не е вярно! Ама точно, без заобикалки? Провокаторе, казаха ти да се махнеш от форума, ама нагъл ТИП като теб не се разбира! България е затова на туй положение, заради дупедавци, като твоя милост!?!

  8. Justice
    #294

    на Атака в тоя форум. А тяхната позиция е меко казано абсурдна. Щото да искаш сваляне на кабинет и предсрочни избори в момент на предстоящото ни приемане в ЕС означава само едно - че работиш против това да се случи.

  9. шут
    #293

    на ниначка защо не и пишеш на родния и език

  10. шут
    #292

    вярно ли е това което пише в mad justice

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.