Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вътрешният министър извади още четирима агенти на ДС

268 коментара
Вътрешният министър извади още четирима агенти на ДС

С новината, че за депутатите Юнал Лютфи, Красимир Каракачанов и Петър  Берон, и за главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи МВР има данни за  принадлежност към бившата ДС, вътрешният министър Румен Румен Петков продължи избирателното вадене на досиета и раздаване на индулгенции.

Повод за поредната порция съмнителни истини стана искането на водещия от бТВ Николай Бареков за справка за миналото на 47 политици,  висши магистрати, общественици и духовници. А повод за инициативата на Бареков е предишното искане на журналистката Ангелина Петрова, в резултат на което министър Петков извади агентурни досиета на журналистите Георги Коритаров и Кеворк Кеворкян и се извини на Тошо Тошев и Иво Инджев.

Съобщаването на новите четири имена в сряда едва ли може да предизвика някакви особено последствия, тъй като агентурното минало на Юнал Лютфи не е тайна от 1998 г., а на Берон – от 1990 г., когато бе лидер на ПГ на СДС.

Румен Петков посочва, че за останалите 43 имена, за които е поискана справката, няма данни за принадлежност към бившата ДС.

Юнал Лютфи е регистриран  като агент на Второ главно управление на ДС  на 30 ноември 1967 г. с псевдоним "Мурад", през 1985 г. псевдонимът е променен на "Сидер".  Сведенията,  които Лютфи е предоставял, са обслужвали контраразузнавателните и разузнавателните структури на МВР, сочи справката на МВР.

Петър Берон  е регистриран като агент от Шесто управление  на ДС на 22 декември 1969 г. с псевдоним "Бончев". Няма данни  да е давал съгласие и да е подписвал декларация за  сътрудничество.  През 1990 г. НСЗК с писмо изисква от отдел Трети на ДС данните за сътрудника да бъдат заличени от картотеката. Материали за него не са предавани за архив.

Красимир Каракачанов е регистриран като агент от Шесто управление на ДС на 11 май 1989 г. с псевдоним "Иван". Няма данни да е давал съгласие и да е подписвал  декларация за сътрудничество. Той е  изготвял анализи за контраразузнавателните служби на МВР и не е давал информация за български граждани.

Мустафа Алиш Хаджи е регистриран като агент  на 11 декември  1989 г. с псевдоним "Андрей". Няма данни  да е давал съгласие и  да е подписвал декларация за сътрудничество. Материалите за него  са унищожени през февруари 1990 г. Поради краткия срок сътрудничеството не е осъществено.  

Министърът “манипулира процеса по отваряне на досиетата”

Запитан дали оповестената от вътрешния министър информация може да се счита за изчерпателна и това ли е начинът да се вадят досиета, бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев заяви пред Mediapool: “Не. Румен Петков се държи като пиян каубой, който стреля на посоки. Той в момента дава индулгенции на различни хора и откровено манипулира политически процеса по отваряне на досиетата.”

Петков: Отварянето на всички архиви на ДС ще унищожи държавата

Министър Румен Петков каза, че спекулата на някои политически партии и политици "за отварянето на всичко на ДС" ще унищожи държавата. Има задължения на държавата да подкрепя и гарантира сигурността на хората , които са работили в неин интерес, каза Петков и допълни, че трябва да се прави ясно разграничаване  между тях и хората от политическата полиция.

още

“Не са само това политиците с досиета. Петков активно манипулира обществото – защото той не разполага с другите на архиви”, каза Методи Андреев.

По думите му, “в момента Петков се държи като Господ, след като разполага еднолично с този архив. “

“По изказаната от него позиция, че комисията по досиетата, на която аз бях председател, грешно е интерпретирала досието на Юнал Лютви, искам да задам един въпрос към обществото – на кого трябва да се вярва – на една комисия, която бе съставена от двама души от управляващите, двама историци и трима от опозицията, която е вземала решенията за досиетата с абсолютно мнозинство или на един човек-комисия, член на Висшия съвет на партия, която все още има политически проблем с отварянето на досиетата”, каза още Методи Андреев пред Mediapool.

Каракачанов: Работил съм за България, не се срамувам

В същото време лидерът на ВМРО и депутат от БНС Красимир Каракачанов заяви пред медиите, че в неговия живот  няма нищо, от което трябва да се срамува, защото цялата му дейност е била в служба на България.

Той твърди, че е писал само  експертни становища по балкански

Въпроси, по отношенията на България с Югославия, по Македонския въпрос, по националните въпроси и т.н.и под всяко от тях би се подписал и днес.

Винаги съм казвал, че един път завинаги трябва да стане ясно за какво точно става дума, дали за доноси, за принуда, защото има хора, принуждавани с шантажи и изнудване, или за служба на националните интереси, каза Каракачанов.

Той допълни, че по същото време имал много приятели дисиденти, които говорели по радио Свободна Европа, но в написаното от него нямало нито едно такова име и въпрос.

По думите му не е имало вербуване, от него не е искано, нито е подписвал декларация. Всичко било резултат на абсолютна безкористност и никой не е искал или получавал материални облаги. 

"За разлика от някои, които започнаха да се извиняват, аз няма да го направя; на кого да се извинявам - на сръбската политика, която 90 години унищожава българите в Македония и Западните покрайнини, или на македонските служби за сигурност, които и до днес финансират ОМО "Илинден" и разни сепаратистки организации. Не само, че няма да им се извиня, ами каквото съм могъл да направя, съм го направил, и съжалявам, че не съм имал и по-големи възможности", каза Каракачанов.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от “Атака”  Петър Берон заяви, че не е бил агент на бившата ДС и не е писал нито един ред донос през  живота си. Ако намерят такъв, да го извадят и да го публикуват, каза той. В заключение допълни, че темата с досиетата е “стара дъвка”, която сега се предъвква отново.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

268 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. reakzioner
    #270

    Palen prostak si pi4! VMRO e bila banda ubiizi i nishto po-ve4e!

  2. НЕИЗВЕСТЕН
    #269

    ГАРАНЦИЯ

  3. 4enedi
    #268

    Aferata da se udri liderot na VMRO K.Karaka4anovq be6e dogovorena pri kraiot na april godinava, koga prviot 40vek vo bugrskoto MVR prestoiuva6e vo Oxrid. Komunistite od Skopje barale pomo6t od bugarskite, bideiki izborite se idniot mesec i tie nai veroiatno ke gi zagubaat.

  4. Кои са те?
    #267

    Кои са агентите на КГБ ???У нас все още има над 1500 агенти на КГБ, някои от които са от БКП, други от ДС !!! Те са предатели, служили на чужда държава - каква ще им е ролята в НАТО се знае отсега. Морално, нали ???

  5. Док
    #266

    Абе на този на сурата му беше изписано. Освен това се появи от нищото ей така. И за кого работел за България. Вятър. Пък и бил експерт. На колко години е бил експерт на 20 или 22. Ега ти експерта теа ни правят че не можем да смятаме.

  6. Кои са те?
    #265

    Кои са агентите на КГБ ???У нас все още има над 1500 агенти на КГБ, някои от които са от БКП, други от ДС !!! Те са предатели, служили на чужда държава - каква ще им е ролята в НАТО се знае отсега. Морално, нали ???

  7. Znaecht ot Libia
    #264

    politisheskata polizia i voennite otdeli na BKP.No ogromno kolishestvo stranishni faktori biaha upleteni v ideologisheskata borba i nakazatelnite merki.No ne po-angeli biaha i stopanska i kriminalna polizia,prez tiah biaha napravliavani mnogo politisheski za da badat sadeni kato kriminalni...Ami saushastieto na psihiatrite pri vadvoriavaneto ot DS na neudobni elementi?Hiliadi doktori satrudnisheha na spezslujbite,osobeno zavarchilite v shujbina i rabotechtite v Afrika i Azia kato kooperanti.Poslednite zadaljitelno,inashe niamache izlizane v shujbina.DS si beche svarchila perfektno rabotata-tia beche navsiakade.Borbata srechtu ruhnalia kapitalizam go iziskvache.

  8. Видял
    #263

    Кои са агентите на КГБ ???ТЕ са донасяли първо на БКП. ДС също е снасяла на БКП, а сега на БСП. А над 1500 агенти на КГБ са донасяли на Москва ......, предатели !

  9. Видял
    #262

    Кои са агентите на КГБ ???ТЕ са донасяли първо на БКП. ДС също е снасяла на БКП, а сега на БСП. А над 1500 агенти на КГБ са донасяли на Москва ......, предатели !

  10. икогнито
    #261

    Това си е чиста проба ПЪЛЗЯЩ РЕКЕТ,целящ сплашване на тези,които не са съгласни с КУРса на ПАРТИЯТА/бсп/.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.