Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Брожение сред българските моряци от мисията в Ливан

32 коментара
Брожение сред българските моряци от мисията в Ливан

Моряците от фрегатата “Дръзки” поискаха от министъра на отбраната Веселин Близнаков гаранция, че мисията им зад граница няма да бъде удължавана. Военнослужещите, сред които се разразило брожение, са поставили проблема за недостатъчното обучение за работа на единствения български кораб, оборудван по стандартите на НАТО, съобщи БНР.

Вероятно заради моряшкото недоволство в сряда министър Близнаков е посетил спешно екипажа в пристанището на Ларнака, Кипър, където е акостирала фрегатата.

По решение на парламента фрегатата “Дръзки” стана част от мироопазващата операция на ООН в Ливан на 15 октомври за срок от два месеца. Мисията приключва на 15 декември.

Мисията на “Дръзки” край бреговете на Ливан струва на България  2.8 млн. лв., като се очаква ООН да възстанови сумата.

Преди решението за включването на България в мисията на ООН с фрегатата, се обсъждаха възможности за изпращане в арабската страна на специални части, на инженерен или медицински взвод.

На борда на “Дръзки” има 160 души личен състав. Част от задачите, които екипажът изпълнява, са патрулиране в зона от 40 до 60 мили от бреговата ивица на Ливан и ескортиране на кораби до териториалните води на страната. Целта на мисията е да не се допускат кораби, които превозват боеприпаси, въоръжение и техника до бреговете на Ливан.

Пред журналистите, придружаващи Веселин Близнаков, военнослужещите от “Дръзки” са заявили, че в повечето случаи работят на принципа на “пробата и грешката” и са се оплакали, че по-голямата част от подготовката им в Белгия е била загубена, защото три месеца не са получавали достъп до класифицирана информация.

Многоцелевата фрегата бе закупена от Белгия на старо в началото на 2005 г. от предишното правителство за 23 млн. евро, Тя е от клас "WIELINGIEN"  и притежава необходимото съвременно въоръжение и технически средства и е напълно съвместима с корабите на НАТО. България е член на Алианса от 2004 г.

Недоволство имало и защото са били изпратени на мисията в Ливан направо от международното морско учение “Актив индевър” и от месеци не са виждали семействата си.

Това са основните причини за брожението сред личния състав. Немалка част от матросите имали намерение да се уволнят от армията, защото смятали, че тъй като фрегатата “Дръзки” е единственият съвместим с НАТО български кораб, тя ще бъде целогодишно на море и ще изпълнява мисии.

В разпространено съобщение от пресцентъра на Министерството на отбраната по повод на визитата на Близнаков на “Дръзки” се казва, че ще бъдат отпуснати средства за монтиране на сателитна антена на фрегатата и ще се оборудва фитнес зала за релаксиране на екипажа. Това е в отговор на искане на моряците, което било отправено по-рано до командирите им.

В прессъобщението се отбелязва още, че, според думите на министъра, до края на годината Военноморските сили ще получат повече средства за разходи, но без да става ясно по какъв повод Близнаков е казал това пред екипажа на кораба.

Министърът е похвалил и моряците, че са отлично подготвени и изпълняват професионално и отговорно задачите си. “Натрупването на опит е много важно и от друга гледна точка, защото именно екипажът на “Дръзки” ще предаде своя опит на военнослужещите, които в бъдеще ще участват в мисии”, е казал още министърът.

Помолен за коментар по случая, бившият зам.-министър на отбраната и директор на неправителствения център “Джордж Маршъл – България” Велизар Шаламанов каза пред Mediapool, че той поставя на дневен ред проблема за изясняване на параметрите на българското участие в експедиционни операции и преразглеждането на “План 2015” в контекста на  способността на България за реално участие в операции.

Според военния експерт конкретната ситуация с екипажа на “Дръзки” е продиктувана от липсата на задълбочен анализ на участието ни в мисията в Ирак. “Това създава проблеми и при взимането на решения при управлението на други по-сериозни участия в мисии, каквото е това с фрегатата”, каза той.  

По думите му трябва да се обръща много по-сериозно внимание на войниците, които се готвят за участия в мисии зад граница и да има по-ясни критерии за кариерното развитие на офицерите. В противен случаи това ще доведе до разделение в армията.

Шаламанов смята, че не се използва опитът от миналото, а ако той се използва, ще се окаже, че бившият началник на Генералния щаб Никола Колев носи персонална отговорност за разрушаването на българската база в Кербала и за смъртта на войниците ни в Ирак поради недобре организирания процес от военното ръководство на подбора, подготовката, оборудването, управлението и защитата на нашите войски там.   

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

32 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. манаващ
    #34

    как е възможно две години в НАТО, необучен екипаж,брожения и цялото това безумие? с какво се заниваха досега военните и министрите им, освен с разпределяне на комисионни от сделки, заиграване с Първанов и внимателен баланс между стари и още по-стари армейски кадри?

  2. Извънзапасен
    #33

    Така бяха "инспектирани" и хвалени и пехотинците ни в Ирак в своето време, а после се оказа че са "гола вода" и още по-оголени откъм екипировката си.Но, какво от това, на баш воено- и главно- командващите ги не се отрази на кариера в службата, в поитиката, в задграничното довериел

  3. нищо ново
    #32

    ПОРЕДНАТА ИЗЛАГАЦИЯ! НАСРАНА ДЪРЖАВА, УПРАВЛЯВАНА ОТ ПОСЕРКОВЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ!

  4. bivsh matros
    #31

    Edno vreme imashe brozhenie i na edin tralchik, no i do sega nikoy ne e razkazal kakvi byaha posledstviyata za moryacite - stava vapros za 1969 godina. Sled tova imashe podobno neshto i na stariya SKR "Drazki" - mislya prez 1975 g. Zashto ne razkazhete za tyah, shte bade interesno?!

  5. Авто
    #30

    ))

  6. hard
    #29

    ако екипажът арестува капитана,завладее кораба и вдигнат пиратско знаме!...не са получавали достъп до класифицирана информация...Ето къде ги стяга цървула!Да се търсят организаторите на брожението във високите етажи на ксомандването.Тази информеция им е нужна за да бъде предадена където трябва и на когото трябва в Русия.

  7. Вишински
    #28

    Добре си спомням процедурата по предаването на фрегатата от белгийските ВМС.Покрай другото имаше и доста интервюта. И показаха един от белгийските офицери, младо момче, да има - да няма 30 години. Момчето на безупречен английски, с усмивка на лицето, с приветливо изражение разказваше увлекателно каква е фрегатата, какви възможности има, какви задачи са изпълнявани...все такива неща. После дадоха думата на наш моряк, също офицер, връстник на белгиеца. Повече от ясно е, че не говореше чужди езици.

  8. Осведомен
    #27

    Няма какво да се чудим - този път предателството е към българския военен моряк. Предателите са обучените в Москва червени фуражки като селския дангалак Колев, на които повече им отиват цървулите и тавата с лютеницата, отколкото да представляват българското офицерство и интересите на нацията.

  9. Нов
    #26

    Че и сегашният генщабов началник - Стойков ли му беше името - е селяндур и половина. Ами другарят главнокомандващ - държавната глава Гоце? Те ли ще направят съвременния български войник по-квалифициран, дето не могат да вържат дума на английски? В НАТО, уважаеми български водачи, висшите офицери са образовани хора с достойнство, а не продажни руски възпитаници.

  10. Военен
    #25

    ЧМетейки статията ми се плаче.Добре,че не са изпратени в гореща точка.Мсичко си върви не по старому,а юрбулешката.За да се покажет "големите"гетрали обещават всичко М/у небето и земята.Ген.Колев е действително много ама много отговоренСамо,че тая дума в Б. е непозната.Той е свикнал да бъде само началник на шабове кога на военен кога на президентски.Все да печели,но на гърба на другите.Изпращането на Дръзки е направено за изфукване пред НАТО.Ш сегашния наааааааааааачалник щаб не е сигурно по цвете.Моряците

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.