Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"От 10 до 50 на сто от европарите отиват в джобовете на политици"

48 коментара
От 10% до 50% от парите от европейските фондове в България отиват в джобовете на местните политици, се посочва в статия на германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", цитирана от радио Дойче веле.

Публикацията, озаглавена "Глобализация на злото", е посветена накорупцията и насилието в България и Румъния. Специално за нашата страна се посочва, че написаното от Алеко Константинов през 19 век за поведението на българите по време на избори, като че ли днес е все още актуално. Купуването на гласове и днес е практика на политическите партии, се казва в статията, базирана на изследване на политоложката Соня Шулер от Германското дружество за Югоизточна Европа. Според нея престъпният свят, мафията и новите олигарси управляват партиите и използват приватизационните процеси за лични цели.

Политическите и икономическите интереси в България, както и в други постсоциалистически държави, са силно преплетени. Икономически групировки даряват средства на политически партии и така си запазват правото да влияят във взимането на важни политически решения. Политиците от своя страна контролират фирми и прикриват нелегални икономически дейности, например строежи по Черноморието.

Така ЕС все по-често се сблъска с проблема за злоупотреба със средствата, които предоставя на България. Според Соня Шулер обществена тайна е, че структурните фондове на ЕС в България само отчасти допринасят за всеобщото благо, като от 10 до 50 процента от парите отиват в джобовете на местните политици.

Припомня се, че поради тази причина в началото на т.г. Европейската комисия спря финансиране за България.

Особено на общинско равнище е съвсем явно, че политиката се ръководи изцяло от икономически интереси, например когато става въпрос за приватизацията на земи, пише вестникът. Поради тази причина за българските политици си струва да инвестират много пари в предизборната кампания. Към нея принадлежат раздаването на подаръци и обещанията за създаване на работни места. А ако е необходимо, се стига и до заплахи, отправени към едни или други избиратели.

Соня Шулер е провела редица разговори с обикновени български граждани за поведението на българските политици. Най-честото изказване на нейните събеседници е, че всички крадат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

48 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ANTIKOMUNIST
    #50

    ..........

  2. mo.lko
    #49

    аз не плащам месечно 44% (!!!!) данъци, за да могат мухльовци като БСП (Станишев, Гоце), ДСБ (Костов), ДПС (Доган) и др. да крадат до припадък. Много ще се радвам, ако парите ми отиват не в джоба на гореспоменатите, а за малко по-социална България, където не виждаш как до спрян последен модел джип, някой си търси вечерята в кофа за боклук. Започва да ми става неприятно да се връщам в България с цялата пошлост на ниво управление и безхаберие на ниво гражданин. На никой за нищо не му пука!

  3. 17
    #48

    ценностите на социализма!Това е пътят към справяне с престъпността...Стига демокрация!Социализмът - категорична повеля и историческа неизбежност!Dixi17 - ГЕНИЙ, професор по тавтологична диалектика

  4. XXM
    #47

    17, рожбо на некачествените психотропни препарати, некадърни и небрежни психиатри и лудници с достъп до Интернет...

  5. Костовист
    #46

    Демокрацията е свобода на избора,но и отговорност ор направения избор.Всеки народ си намира своите Лидери,които да водят държавата към благоденствие.Само миллета,след царя-ченге ,избра Правителство Жан Виденов-2 /Румен Овчаров и Георги Пирински са министри от правителството на Жан Виденов/. Следващия "гениален" политчески ход на миллета ще бъде-мутрата-кмет Бойко Борисов. НИкой не се пита-от къде мутрата има първия милион,

  6. kalchomaniq
    #45

    къде пък намеси Костов.... кажи нещо за царчето! Костов в момента само му плащаш депутатската заплата!

  7. въпросителен
    #44

    нашите политици като крадат, какво следва ?Да ходят на топло !След като нашият съд също трябва да ходи на топло, какво правим ?Каним Европейските и международни съдии у нас, ДОБРЕ ДОШЛИ !

  8. да
    #43

    Просто процента е по голям. Тия са лакоми, нагли и безумни. Как политик ще се задоволи с толкова това беше в миналото 10те%-та сега е ееее.....

  9. 1
    #42

    Говориш си ей така. Не виждаш ли кои хванаха да гласуват. Туристи и роми. Хората с мозък в главата са малко и няма как да се преборят с всички слабоумници. Болшинството е е в тяхна полза

  10. Костовист
    #41

    Нацията се чалгоса-духовната разруха намира израз в липсата на идеали,от там и към неадекватен политически избор.Порното излезе от малките часове-стана-стана философия на миллета.атака е политическа извратеноист....и само тя ли ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.