Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Джулая" и неговите превъплъщения

37 коментара
"Джулая" и неговите превъплъщения

Мнозина вече са на морския бряг да посрещнат там утрото на 1 юли и да отбележат станалия традиционен Джулай, наречен така заради култовото парче "Джулай морнинг" (July Morning) на "Юрая хийп" (Uriah Heep). Това е десетминутна песен, съставена от различни идеи на Кен Хенсли и Дейвид Байрън. Докато записват Look at Yourself, членовете на групата открили, че имат три различни части от композиции, всички в До-минор, така че опитали да ги сглобят заедно, в резултат на което създават July Morning.

Песента, която за пръв път излиза през 1971 г., се превръща в класика и като такава има множество "приложения". Мелодията от интрото, например, в някои случаи се свири като сватбен марш.

Празнуването на Джулая в България се утвърждава като отглас от разлюлялата "свободния свят" хипи-епоха. Началото на традицията датира от 1980-те или още през 1970-те години и по онова време се изживява като някакъв закодиран протест срещу режима. "Официалното" празнуване започва през 1991 – 1992 г, две години след падането на комунизма, когато на единия от вълноломите във Варна и на плажа започват бденията в очакване на изгрева. Централно място в тях заема July Morning, както и други култови парчета, основно от 1970-те и 1980-те години.

Към днешна дата голяма част от по-младите поклонници на Джулая няма как да имат спомен за автентичната атмосфера и настроение, преживявани от връстниците на July Morning, а други просто и не се интересуват, но въпреки това смятат, че празникът не е за пропускане. Защото все пак 1 юли е и своеобразен старт на лятото и ваканцията.

С течение на времето освен по дивите скали и плажове на север от Варна, празникът се отбелязва и на много места по южното Черноморие. За истинските почитатели на култа обаче е все по-трудно да намират диви местности, тъй като брегът ударно се урбанизира. И постепенно празникът, на времето привлекателен именно поради поради копнежа за някакъв вид алтернативност, бунт и различие, става все по-институционализиран и комерсиализиран.

За това допринесе и "прогресивният" кмет на Каварна Цонко Цонев, който учреди редица рок-фестивали в морския град, където публиката може да гледа и слуша на живо нови и стари певци и групи. Сред тях е и бившият вокалист на "Юрая хийп" Джон Лоутън, който преди няколко години освен, че пя, избира и Мис Каварна и толкова му хареса, че реши да си купи имот в градчето.

Възходът на родния туризъм и развлекателна индустрия имат като свое следствие и включването на "Джулай морнинг" в един черен списък. Този на "фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа". Там "Джулай Морнинг" фигурира като инвестиционен проект на "Бългериан ленд дивелъпмънт" за застрояване на брега на Каварна. Както се отбелязва в сайта на природозащитниците, проектът ще се реализира чрез промяна на статута на земята, противно на българските закони. "Фирмата инвеститор възнамерява да увреди и бреговата ивица, като я превърне в частен (това е незаконно) плаж. Една от далаверите на кмета Цонко Цонев", се указва в сайта.

Всичко това едва ли може да помрачи празника на онези, които наистина вярват в Джулая. Защото всичко, свързано с истинските празници, е въпрос на вяра, макар че тя също подлежи на трансформации...

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. 17
    #40

    Много яко те е чукал баща ти като малък...Затова ти сега чукаш сина си...Егати педала!17

  2. 17
    #39

    егати отрепката!17

  3. 17
    #38

    Дъртият педал пак се предлага...17

  4. 17
    #37

    Дъртият педал пак се предлага...17

  5. 17
    #36

    http://www.youtube.com/watch?v=vXDGKEnOFps&feature=relatedTired eyes drift across the shoreLooking for love and nothing more---17

  6. 17
    #35

    http://www.youtube.com/watch?v=39xZ_TzUoBw&feature=related---17

  7. 17
    #33

    Навсякъде вижда 17...17

  8. 17
    #32

    Затова костов и сатрапите му ще духат леда...17

  9. демократ
    #31

    Да ти го .........педалите от Анадола.Нещастник.Той се изказа и за Юлското утро.Ебати наглеца.Тъпа гадулка.

  10. демократ
    #30

    И по тази тема ли си специалист бе?!Байгън!!!Ебати наглеца!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.