Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Руски танкове навлязоха в Южна Осетия

641 коментара
Руски танкове навлязоха в Южна Осетия

Руски танкове са влезли в столицата на грузинския сепаратистки регион Южна Осетия, съобщи  в петък след обед грузинският президент Михаил Саакашвили. Грузия се опитва да си върне контрола над провинцията.

По-рано през деня Тбилиси обяви, че всяка намеса на Москва в конфликта означава, че двете държави са в състояние на война. По информация на ББС руски самолети вече са извършили обстрел на цели близо до летището в Тбилиси.

НАТО, ЕС и САЩ поискаха незабавно прекратяване на враждебните действия. Саакашвили съобщи, че около 150 руски танка и друга военна техника са навлезли в Южна Осетия. "Русия започна война с нас на собствената ни територия", заяви Саакашвили пред СиЕнЕн.

Ако Русия остане безнаказана след военната  агресия срещу Грузия, светът ще си има проблеми, предупреди той.

Грузия обяви, че изтегля 1000 свои военнослужещи от Ирак и ги връща като подкрепление за конфликта с руснаците в Южна Осетия.

Грузинският президент каза още, че е в интерес на САЩ да помогнат на страната му. "Вече не става дума за  Грузия, а за Америка и нейните ценности. Ние сме свободолюбив народ, който в момента е подложен на нападение."

Президентът Джордж Буш обеща подкрепата на САЩ за териториалната цялост на Грузия, съобщи в Пекин говорителката на Белия дом Дейна Перино, цитирана от Ройтерс. Буш присъства на откриването на Олимпиадата, където проведе разговори за кризата в Грузия с руския премиер Владимир Путин.

Саакашвили, който поиска мобилизиране на резервисти, заяви, че действията на Русия са " нахлуване в територията на друга страна".

"Руски танкове са на наша територия, самолети над наша територия посред бял ден", каза грузинският президент, цитиран от Ройтрес.

Той допълни, че грузинските сили са свалили два руски изтребителя над грузинска територия.

Русия отхвърли обвиненията, че нейни войски са атакували грузински цели и че има свалени самолети.

Руското министерство на отбраната обяви, че са изпратени руски подкрепления в Южна Осетия "да помогнат за прекратяване на кръвопролитието".

Медведев: Ще защитим нашите граждани

В същото време руският президент Дмитрий Медведев заяви: "Аз трябва да защитя живота и достойнството на руските граждани, където и да се намират", предаде Интерфакс. "Ние няма да позволим тяхната смърт да остане ненаказана. Онези, които са отговорни, ще получат наказанието, което заслужават."

Жителите на Цхинвали, столицата на поддържаната от руснаците сепаратистка република, се укриват в мазетата, докато мощни експлозии разтърват града. И двете страни в конфликта се обвиняват взаимно за нарушението на примирието, договорено в четвъртък.

Грузинският външен министър Екатерина Ткешелашвили заяви пред ББС, че ситуацията в по-късните часове на деня се е успокоила и грузинските войски спазват едностранно примирието от 15 ч. местно време. Искаме да осигурим възможност на всички цивилни граждани, които желаят да напуснат зоната на конфликта, да направят в това в безопасност, допълни тя.

Русия твърди за убити "миротворци"

Междувременно помощник-главнокомандващият руските Сухопътни войски полк. Игор Конашенков заяви пред  ИТАР-ТАСС, че над 10 руски "миротворци" са убити и около 30 ранени при грузинския обстрел срещу района на Цхинвали, където е базата  им.

Той добави, че подразделения на 58-а армия  на министерството на отбраната са изпратени в Южна Осетия, за да помогнат на руските миротворци в зоната на
конфликта. Руски редовни войски са на подстъпите към Цхинвали, уточнил полк. Конашенков. По думите на руския военен, според  постъпващи от Цхинвали съобщения грузинските войници доубиват ранените руски миротворци и местните жители и не позволяват ранените да бъдат откарани в болници.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи за етнически прочиствания в селата на Южна Осетия. "Обстановката в Южна Осетия се влошава с всеки час. Грузински сили използват тежко въоръжение и техника, и всъщност предприемат агресивни действия  срещу южноосетинския народ", посочи Лавров.

Конфликтът може да погълне и Абхазия

Реакцията на Русия показва, че тя е решила да се намеси сериозно. Руският президент Дмитрий Медведев каза, че трябва да защити руските граждани там. Така конфликтът бързо може да ескалира във война между Грузия и Русия, като погълне и Абхазия, сепаратисткия район на брега на Черно море, в който Русия има стратегически интереси.

Русия твърди, че Грузия първа е атакувала в Южна Осетия и че 10 от нейните "миротворци" на територията на региона са убити, а 30 са ранени. Миналия месец Русия изпрати военни изтребители в грузинско въздушно пространство, като обясни, че целта била да предотвратят нападение.

Конфликтът развързва ръцете на Русия да усили натиска над Грузия, която е представяна от руските медии като досадна и агресивна марионетка на Запада. Южноосетинският ръководител Едуард Кокити каза, че ще принуди грузинските войски да излязат от територията на самообявилата се република (която е разпокъсан район от села и малки градчета, някои под грузински контрол, други под сепаратистки).

Конфликтът в Южна Осетия бе предшестван от ескалация на напрежението в Абхазия. Русия засили военното си присъствие в района под формата на мироопазващи сили с мандат на ООН.

През последните няколко месеца европейски държави се намесиха по-осезаемо в мирния процес, като Германия изготви план за икономическо възстановяване на Абхазия, за неясен автономен статут и връщане на грузинските бежанци. Абхазките власти не се чувстват комфортно в руската прегръдка, но се страхуват от завръщане на грузинските бежанци, които по-рано са били доминиращата етническа група в района. Русия не желае да отстъпи ключовата си позиция в Абхазия.

Промяна на политическия баланс в Кремъл

Руската военна намеса в Грузия може да доведе до промяна на политическия баланс в Кремъл. Руският премиер Владимир Путин, който е в Китай за откриването на Олимпидата, даде да се разбере, че Русия ще отвърне на грузинската агресия. На Дмитрий Медведев, от друга страна, едва ли му е приятно да започне президентския си мандат с война в Грузия – това означава, че той трябва да се подчини на волята на хардлайнерите от армията и тайните служби. Путин обаче силно ненавижда прозападния грузински президент Саакашвили и изглежда решен да смени правителството му.

Путин също така може да поиска сделка с Грузия достатъчно време преди руското домакинство на замината Олимпиада през 2014 г. в Сочи – черноморски курорт само на няколко километра от абхазката граница. Военен конфликт в Грузия освен това за дълго ще затормози стремежа на страната за членство в НАТО.

Русия търси надмощие над прозападните сили в "близката чужбина"

Може би по-голямата цел на Русия е да се опита да си върне предимството срещу прозападните сили в "близката чужбина" Грузия, като чрез този конфликт се демонстрира неспособността на Запада да помогне на Тбилиси. Разгорещяването на конфликта в Грузия идва месеци след като Косово обяви независимост от Сърбия, призната от повечето западни държави, както и натискът на Америка за интегриране на Грузия и Украйна в НАТО. Покана към двете бивши съветски републики не бе отправена, най-вече заради съпротивата на Германия, като на Киев и Тбилиси бе обещано евентуално членство в пакта, но не и твърд график. Макар че Грузия е жизненоважен транзитен коридор за внос на петрол и газ в Европа, страната не получи от ЕС подкрепата, която очакваше.

Проамериканското управление в Тбилиси не успя да постигне много, макар грузинците да се надяват, че ако техният пламенен поддръжник Джон Маккейн спечели президентските избори, съдбата им може да се промени. За много от европейските страни Саакашвили не е реформаторът и поддръжникът на демократичните свободи, за какъвто се представя. Имиджът му пострада миналия ноември, заради разправата му с опозиционните протести.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

641 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Чичо Тиквичка
    #645

    :) кво се дзвериш, нема писано тука!

  2. reakzioner
    #644

    neshto mnogo se vazgordia! Amerikanzite mu butnaha niakoi dolar i toi se pomisli za goliama rabota!

  3. boby1945
    #643

    Съвсем скоро ще разберем, кой кум, кой сват, кой на булката брат!

  4. От Драгалевци
    #642

    - четете информационните агенции, а не серогатът "ала Костов" на старото "Раб. дело", изхранило здраво и сито навремето днешната демократка Стояна

  5. пак същия
    #641

    Вярно, че Саакашвили е кучи син, но е наш кучи син...

  6. aahasfer
    #640

    в тази жега даже и изпитите хапчета не ти помагат.

  7. тропчо
    #639

    интересно.....украйна въоръжава грузия, сащ въоръжава грузия, грузия напада и етнически прочиства независима от десетки години област, избивайки жени, деца и старци....къде са борците за демокрация да ревнат че това е второ косово?къде са борците за демокрация да поискат бомбардировки над тбилиси заради етническото прочистване?къде са борците за демокрация да поискат саащашвили да бъде изправен пред трибунала в хага?хе.....ай сиктир двойни стандарти....

  8. Loyal fans
    #638

    Bii rusnaka po glavata bii bii.

  9. мироторец
    #637

    да контраатакуват с използване на танкове авияция и тактически ракети

  10. Vazmuten
    #636

    A dvoinia standart uvi e ocheviden.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам