Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Костов: Или приемаме това управление, или формираме алтернатива

336 коментара
Костов: Или приемаме това управление, или формираме алтернатива
Иван Костов, лидерът на досега най-непримиримата опозиционна партия в дясно, обясни, че в ДСБ са провели дебат и са стигнали до "неизбежен избор" да търсят възможности за формиране на управленска алтернатива.

"Изборът е следният: или приемаме, че това управление няма алтернатива, управлението на тристранната коалиция ще продължи да действа в България и след следващите избори, или приемаме, че трябва да се направи всичко възможно, за да се създаде или формира алтернатива. Няма друг политически избор, просто няма друг път", заяви Иван Костов в сряда пред бТВ.

Това беше и отговорът, който той даде на вътрешнопартийните си опоненти, които са против избрания курс, но мненията им не прозвучали силно по време на дебата вътре в ДСБ.

Костов поясни, че ДСБ не са започнали съвместни действия с ГЕРБ преди две години, защото тогава контекстът е бил друг – значителна част от хората са очаквали управлението да оправдае надеждите, за разлика от сега, когато такива надежди няма.

Предстояща предизборна коалиция с ГЕРБ "никой не е заявил и никой не очаква такова нещо", каза Костов. "Между нас има все още много съществени различия. За ДСБ ще гласуват хора, които няма да гласуват за ГЕРБ", посочи той.

За пръв път в пряк текст лидерът на ДСБ Иван Костов даде политическа благословия за съвместни действия не само със СДС и ГЕРБ, но и с националистическата "Атака", за която преди три години твърдеше, че е създадена от ченгетата като "отровен двойник" на неговата партия.

Костов заяви, че "Атака" влиза в групата на "безкомпромисната опозиция" срещу правителството, но я изключи от триото ГЕРБ-СДС-ДСБ, които са членки на Европейската народна партия (ЕНП) и "искат да работят за формирането на проевропейска алтернатива, която носи европейските реформи".

Лидерът на ДСБ не се ангажира с дългосрочните намерения на партиите от ЕНП- формата, защото първата задача е свалянето на сегашното правителство, за която обаче имало "да се извърви път и да се уточнят много неща".

По думите му управленската алтернатива не я раждат политиците, а избирателите.

ГЕРБ не са убедителни, но може да се търси съгласие

Според него ГЕРБ не могат да управляват сами, защото не са "убедителна алтернатива". ГЕРБ трябва да се избавят от популизма, освен това има "сериозни дефекти в програмата им, така че предстои им да минат дълъг път".

В същото време Костов каза, че "има начини, през които трябва да се постигнат съгласия". По думите му "става въпрос за прости неща - в Народното събрание, в Комисията по национална сигурност и външна политика начело на всички останали комисии да няма висши служители на ДС. Не е кой знае какво".

Костов призна правото на положителна промяна в ГЕРБ, като великодушно прие извиненията, отправени лично към него от Бойко Борисов.

"Аз, разбира се, че приемам. Много хора се заблуждават по отношение на мен и много хора са си позволявали дръзки слова. Много хора са си позволили да ме наклеветят, и то незаслужено. Аз съм отворен за тези извинения", каза лидерът на ДСБ.

Той обаче добави, че въпросът въобще не е личностен и не е в отношенията между него и Борисов. Новината, по думите на Костов е, че "три партии от ЕНП взимат курс към сваляне на правителството, към безкомпромисност на своята опозиционност", което е "най-естественото нещо в условията на демокрация".

"Ако ГЕРБ се движи в определена посока, а някои хора в ГЕРБ действително се движат в тази посока, партията постепенно някакъв курс поема, който, нали, тепърва ще видим дали ще отговаря на това, което ние очакваме. Но например как да не отбележим, че аз лично, пък и мои колеги сме се заблуждавали по отношение на г-н Ваньо Танов, един, оказа се, изключително достоен офицер от полицията, който с мъжественото си и смело поведение доведе до падането на вътрешния министър", поясни лидерът на ДСБ.

На въпрос дали е имал заблуди и по отношение "на един ваш колега, също доктор на науките - Бойко Борисов", Костов каза: "Много неща продължават да ме притесняват , но да не слагаме акцентите върху тези неща".

"Аз съм казал, че той действа неефикасно като кмет и ще продължавам да го твърдя, докато...докато действително не видя решение на боклука. В това решение на боклука съм някак си лично ангажиран. Баща ми живее на 600 метра от (суходолския) боклук по права линия", разкри лидерът на ДСБ.

"Искам да видя трайни решения. Искам да вида изпълнени обещания", заяви бившият премиер. Той призна, че проблемът с боклука е започнал от предишното управление на София и това е така, защото всички тежки проблеми са отлагани.

"Атака" не е европейска алтернатива, но може да се развива

Запитан дали "Атака" може да бъде част от алтернативата, Костов отговори, че "ако се отнасяме с добро и с доброжелателност към всичко... на всеки трябва да признаем правото да извърви пътя към доброто".

По думите му в сегашния си вид и със сегашните си позиции "Атака" "не е европейска алтернатива, но тя може да се развива, тя може да променя поведението си. В "Атака" има и някои положителни неща. Там например не може да бъде отправено никакво обвинение за корумпираност, никакво обвинение за обвързаност с мафията."

На въпрос не е ли необходимо СДС и ДСБ да станат пак едно цяло, Иван Костов призова да не се избързва. "Ако дойдат тези обстоятелства, при които тези въпроси ще бъдат съвсем естествени и ще застанат пред нас, тогава и ще ги решим", каза той.

Според него обаче излизането на ДСБ от СДС преди четири години е имало смисъл, защото през това време партията му е пренесла "определени ценности на десницата". "Те са категоричност, антикомунизъм, те са смелост, те са експертиза за управление, те са многобройни позиции по всички ключови въпроси", каза Костов.

"Те се носят, за да бъдат вградени в алтернатива за управление на страната. В политиката всичко се прави с оглед на това да се приложи на практика, а не да се съзерцава. То е повече от ясно", обясни лидерът на ДСБ.

Той отново предпочете да отговори метафорично на въпроса дали ДСБ отиват сами на избори или в някакво обединение: "Аз четох коментари, че ние си служим с политически метафори. Ще използвам пак политическата метафора - ние сме отворили вратите...и сме готови да обсъждаме сериозни предложения. Разбира се, казали сме, че отсрещната страна трябва да измине своята половина от пътя."

Стана ясно, че не е задължително евентуалните партньори да са от ЕНП, а да имат база за обща политика и послания. "За нещо определено да се преборят. Примерно, да влезем с чисти ръце в Европа. Защото това правителство направи България не най-бедната страна в ЕС, най-бедната станахме на Балканския полуостров", каза лидерът на ДСБ в интервю пред бТВ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

336 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ork
    #339

    или ще управлява тройната коалиция или не, как си го представят не-то всички дето лаят?

  2. демократ
    #338

    Любима,чудя се кога ще имам щастието да прочета от теб нещо твое,а не да повтаряш като папагал заучени фрази,от партийната линия.

  3. Карина
    #337

    някой говори за друг научаваме повече за първия, отколкото за втория" д-р Фройд

  4. йс
    #336

    :)))0

  5. reakzioner
    #335

    Отначало нападаш всякак си Атака и ГЕРБ (и със право) , сега пък сваляш гащите и им се надупваш! На това аз викам политически курварлък!

  6. недко
    #334

    Също като през 1997г. първата задача според него е сваляне на правтелството,а пък после ще видим.Мерси!Това е deja vu.Тоя път първо направете правителство в сянка да е ясно предварително кои сте.А пък тогава ние ще видим дали да ви изберем.

  7. демократ
    #333

    Миличка,с ГЕРБ,СДС и Атака си намерила брод през блатото.Калта ще ти стигне до над ушите,но теб това не те притеснява.Важното е да изпълниш повелята на Костов.Като влезе ДСБ във власта може и да те забележат.Ще станеш видна ръководителка,а такива неща като принципи,кауза,морал тях вълци ги яли.Важното е да сме прагматични.

  8. демократ
    #332

    Ванка с кой ще формираш алтернатива-с ГЕРБ,СДС и Атака ли?!И моля те напомни ми на кой форум на ДСБ е взето решение за сближаване с ГЕРБ,че аз нещо не мога да се сетя.

  9. демократ
    #331

    Евала Каринче,машалах!Като напишеш нещо във форума мед ми капне на душата.Твоите прозрения са велики.Костов ДСБ за ЕООД ли я има?!

  10. Карина
    #330

    акумулирайте енергията си срещу Костов и я насочете към спечелване на изборите и ще можете спокойно да го пратите доживотно в затвора без право на каквито и да било изяви. Де е Крумчо да те включи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.