Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Филчев най-после официално не е посланик

24 коментара
Филчев най-после официално не е посланик

Никола Филчев е освободен с указ на президента от поста посланик на България в Казахстан. На негово място е назначен Стоян Ризов, гласи лаконичното съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Филчев изкара две години на дипломатическата длъжност, след като приключи седемгодишният му мандат на главен прокурор.

Както дейността му като главен прокурор, така и дипломатическата кариера на Филчев (пратен в Казахстан, за да е по-далеч от България) беше белязана от серия скандали. Той ще остане в историята като първият български посланик, обявен за общодържавно издирване. През 2006 година Софийският военен съд го обяви за национално издирване, за да се яви като свидетел по делото ''Филчевгейт” за подслушвателните устройства в дома му. Външният министър Ивайло Калфин тогава обясни, че Филчев всъщност вече бил в Казахстан и не се налагало да бъде обявяван за изидирване. След това обаче стана ясно, че Филчев, без да съобщи на никого и напълно погазвайки установения дипломатически ред, е напуснал Казахстан.

През юни миналата година Никола Филчев подаде писмена молба във външното министерство от септември да бъдат прекратени правомощията му на посланик. Няколко дни по-късно ръководството на Министерството на външните работи поставило възможно най-ниската оценка за работата на Никола Филчев като посланик в Казахстан – ''незадоволителна''. По-това време Филчев си беше взел отпуск и вече бе напуснал бившата съветска република, а временно управляващи посолството ни в Казахстан до идването на нов посланик стана Александър Итов.

Не е ясно защо молбата за освобождаване на Филчев е удовлетворена чак сега.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Факт
    #25

    Да си припомним кой издигна Филчев на поста "главен прокурор". Др. Костов го наложи на този пост с едничката цел - да смърцафърца делото по аферата "Сапио". Както и стана...

  2. Енчев
    #24

    земи да си завреш факта в гъза. Ако имаше капка истина, що досега новият прокурор не я извади, а? А Татарчев що не я извади като не си падаше по Костов? И ти си дрънкач като всички дето само глупости приказват без аргументи.

  3. Андро
    #23

    Първанов, който го назначи за посланик в казахстн и с това го прикри от наказателна отговорност, или самият Филчев, с малоумното си поведение?!

  4. Милиционер
    #22

    Знаете ли кой е този боклук, който отива на мястото на Филчев? Първанов и Станишев заменят един идиот с друг. Ризов е дългогодишен служител на ДС. Напълно деградирал тип, болен от алкохолна болест (не изтрезнява никога). Доскоро беше ""политически съветник" на Румен Петков в МВР, креатура на кръга "Монтерей", тясно свързан с мафията и сенчестия бизнес. Както се казва: "на печелившите - честито!" Печелившите сте вие скъпи тъпи сънародници. Продължавайте да търпите тази измет да ви сере на главите!

  5. Mahno
    #21

    Prav ste.

  6. римлянин
    #20

    Филчев беше зам-министър на правосъдието в ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ИВАН КОСТОВ! Зам-министрите са лични и персонални назначения на премиера. Кой беше премиер лумпени тогава? Кой чрез дирижирания и верен до гроб ВСС на Данчето Соколова и Костов предложи, одобри и назначи /бракоразводния пловдивски адвокат/ за ГЛАВЕН ПРОКУРОР. Е КОЙ МИ СРА В ГАЩИТЕ? ДА МОЖЕ ДА СЕ ГРЕШИ И Е ЧОВЕШКО, НО КОГАТО СИ УПРАВЛЯВАЩ И СГРЕШИШ ИНТУИТО ПЕРСОНЕ И ТО ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР ... ВТОРИ ПЪТ НЯМА! САМО РИМ Е ВЕЧЕН. АМНЕЗИЯ, АМНЕЗИЯ.

  7. Стоян Ризов
    #19

    Че този е по-голям боклук не се съмнявам, но темата на статията е Филчев. И подхода ти е наистина милиционерски ... щото едно време като критикуваха КомунизЪма им отговаряха такива като Стоян Ризов с: А вие що биете негрите?

  8. lego
    #18

    Това, че корумпирания, зависим от комунистите и ненормален Филчев, стартира делата срещу Софиянски, за всеки разумен човек означава, че делата бяха поръчани от комунистическата мафия.Делата бяха четири и съдът оправда Софиянски по всички обвинения. Много е интересно, че тук като главна заслуга на Филчев се посочва опроверганата от съда атака срещу най-успешния софийски кмет и премиер на България. Сигурно затова вместо в затвора, филчев беше пратен от комунистите за посланик.Пълна информация за делата срещу Софиянски има на www.sofiansky.com

  9. европеец
    #17

    от запад на изток / тройната БКП- ДС - СССР- МГИМО коалиция/- Боковата систер в Париж - на Мони кадровика в Лисабон- на БСП подручнии в Рим- на БСП - гоце церемониалмейстора в Берн- на Сакса - кабинетното недоразумение във Виена- на ДКМС активисти в Хърватска- на Бокова систър брадъра в Словения- на ДС кадъра в Будапеща- на БСП-БКП-ДПС-НДСВ слугинажа Плугчийката не моат да намерят кадър за Берлин- на ДС кадъра в БрюкселТъй че един Филчев не стига

  10. 2009
    #16

    БРАВО на списъка на европееца

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.