Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЦИК отказа регистрация на Синята коалиция за парламентарния вот

450 коментара

ЦИК отказа в четвъртък да регистрира Синята коалиция за участие в изборите за Народно събрание. От комисията се мотивираха, че искането за регистрация не е събрало необходимите две трети от гласовете на членовете. Седем са били "за", 12 – "против". Шестима не са гласували.

Решението може да бъде обжалвано в 24-часов срок пред Върховния административен съд (ВАС) и от щаба на Синята коалиция заявиха, че ще сторят това още в петък сутринта.

Документите за регистрация бяха внесени от ръководствата на ДСБ, СДС и Обединените земеделци на Анастасия Мозер. От страна на СДС, които имат проблеми със съдебната регистрация на лидера си Мартин Димитров, заявлението за участие бе пуснато от зам.-председателя на партията Любов Панайотова.

Преди седмица ВАС постанови, че докато новото ръководство не бъде регистрирано в Софийския градски съд, пред трети лица партията се представлява именно от Панайотова.

Членът на ЦИК Иларион Иларионов (ДСБ) обясни, че на заседанието са били проведени три гласувания - да се даде тридневен срок на коалицията за отстраняване на пропуски в документите, второто - да бъде регистрирана коалицията, третото - да бъде отказана регистрация. И в трите случая не е бил събран необходимият брой гласове.

Против регистрацията на коалицията са били представителите на БСП, ДПС, РЗС и "Атака", като някои от тях, като Михаил Константинов (РЗС) не са участвали в гласуването. Константинов напуснал заседанието преди гласуването.

Според Иларионов е било предварително ясно, че ЦИК няма да регистрира коалицията.

Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обясни от своя страна, че гласувалите против като мотив са изтъквали съдебния казус около регистрацията на ръководството на СДС.

Димо Гяуров, който се явяваше като адвокат на сините в предишни съдебни дела, заяви на пресконференция, че е оптимист за решението на ВАС. Той даде пример за реакцията на съда по повод отказаната от ЦИКЕП регистрация на кандидата на "Българска социалдемокрация" Ивайло Дражев.

В жалбата до ВАС Синята коалиция ще настоява за такова съдебно решение, което да задължи ЦИК да излезе с окончателен отговор за регистрацията, а не да отказва такава поради липса на необходимото квалифицирано мнозинство.

Не са Сергей и Ахмед тези, които ще решават къде да са СДС и ДСБ, заяви Петър Москов от ДСБ.

Ще държим и ще се борим Синята коалиция да бъде регистрирана във вида, в който е в момента, добави Москов, имайки предвид вписването в документите и на СДС, които формално бяха извадени при регистрация за евроизборите заради съдебните дела за ръководството.

Той каза още, че ЦИК са отказали регистрация на единствената след ГЕРБ реална опозиционна формация и повтори, че желанието на БСП и ДПС за служебна победа на изборите няма да мине.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

450 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Mickey
    #465

    Нищо , че няма да изпиташ споменатото УДОВОЛСТВИЕ! Повечето лекарства, горчат!

  2. жана д`арк
    #464

    Сега пък аз се прибирам и като се лепнах за новини - какво да видя, пак си заложил на дипломацията към "онова нещо". Добре де, гукайте си двамата, аз не искам и да чуя за него. Изнасям се скоропостижно по другите теми...

  3. Spark
    #463

    Za men w towa reshenie nqma nishto nerazbiraemo. Kato se ima prewdid prez kakwo mina tazi koalicia prez poslednite meseci, stana qsno na vsichki, che kavgite po mejdu im ne wodqt do nikude. Nemoje da se dade razreshenie na hora kato tqh da se kandidatirat za uprawnici.

  4. Djoni
    #462

    Da otkazvat do posledno registraciqta im! Tezi "hora" nqmat mqsto w uprawlenieto na durjavata ni. Ne ni li stiga towa che Ivan Kostov ni okrade tolkova jestoko. Dano ne go dopusnat do izborite i dano protejeto mu Borisov se provali totalno!!!

  5. Кр. Кабакчиев, дфн
    #461

    Оказа се, че Костозакон № 2 съм го загубил!? А дали не са ми го откраднали?!?Както и да е, налице е много сериозна щета за човечеството, но аз ще се опитам да я репарирам!Следващият закон е формулиран лично от Костов, който се изправил се пред студентите от НБУ, но решил тоя път да не им чете една хубава лекция за дясното. Задоволил се да заяви нещо, което следва да бъде определено като Костозакон № 3:Костозакон № 3. Всеки, който не гласува, гласува за Доган.На основата на този особено фундаментален

  6. жана д`арк
    #460

    Нямах намерение да ти преразказвам съдържанието, но нямаше как да ти докажа, че съм я чела. А недоверието е част от работата ни, така че проявявам разбиране. И аз се бях отчаяла, че така грижливо подбраната ми и пазена ревностно библиотека няма да има кой да прочете с тез пусти компютри, но от доста време вече и двамата ми сина четат и това им харесва. А аз съм мнооого доволна. Книгата си е книга и никой компютър не може да е замени.

  7. РЗС №1
    #459

    Представителят на РЗС в ЦИК проф. Михаил Константинов е бил в служебна командировка в Благоевград на 28 май и не е участвал в гласуването, след което е направен отказ на Синята коалиция за участие в изборите за 41-о обикновено Народно събрание.Това се казва в разпространено до предизборния щаб на Синята коалиция и до медиите писмо от лидера на партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев. Според него представителите на Синята коалиция са се опитали да оклеветят проф. Константинов, че е гласувал

  8. Демократ
    #458

    Приятна вечер,наистина тръгвам.Поприказвахме си добре.Понякога човек има нужда точно от това.Желая ти късмет и успехи.До тогава до когато пак се срещнем във форума.И съвсем накрая,ако ти остане тази вечер време отвори си "Триумфалната арка" и ако изданието е достатъчно старо прочети диалогът между Жоан Маду и д-р Равик когато Жоан умира и заговорва преди смърта си на родният език.Чао!

  9. Grubo
    #457

    Razbira se, che shte otkajat registraciqta im. Vseki normalen chovek bi go naprawil, kato se ima predwid do kakwo ni dokara Kostow dokato beshe na vlast. Sega si predstawete towa po dwe. Kostow i Borisow, towa e rawno na apokalipsis. Ne ni trqbwa da si go pri4inqwame.

  10. Коко циганина
    #456

    Не ме обвинявай в неща, които не съм направил.Напротив.Аз дадох назад и отстъпих в името на синьото единство.Никого не съм предал и няма да предам

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.