Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

БСП и ДПС се разграничиха от Алексей Петров

133 коментара
БСП и ДПС се разграничиха от Алексей Петров

Ако Алексей Петров се е оказал в подобна престъпна група, това е много тежка оценка за нас, за предишното управление. Така бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев" Румен Петков коментира в сряда ареста на бившия съветник в ДАНС в рамките на операция "Октопод".

Ако се докаже, че Петров е част от престъпна група, Станишев трябва да си подаде оставката като лидер на БСП, защото именно той като премиер отговаряше за ДАНС, заяви Румен Петков. "Мисля, че ние трябва да разберем, че обвързаните със случая не би следвало да бъдат обвързани с ръководството на нашата партия. Казвам, че това е страшно, ако е така. То е страшно за нас, страшно е за държавата, страшно е и за обществото", добави той.

И бившият шеф на Национална служба "Сигурност“ (НСС) Атанас Атанасов коментира, че въпросите за Алексей Петров трябва да бъдат отправяни основно към Сергей Станишев. "Той трябва да отговори публично какви бяха причините да инсталира в ДАНС като неформален председател Петров“, каза пред БНР Атанасов. По думите му "Станишев е човекът, който настани Петров на тази позиция. И през това инсталиране ДАНС беше превърната в специфична силова групировка, която е осъществявала всичко това, за което се говори сега“.

Станишев засега мълчи

Самият Румен Петков като вътрешен министър беше "изпържен", след като стана известно, че в качеството си на министър се е срещал с "оперативно интересните" братя Галеви с посредничеството на Алексей Петров. Петков бе принуден да подаде оставка и влезе в конфликт с тогавашния премиер Станишев, с чиято благословия осветеният като секретен агент на службите Алексей Петров стана съветник на шефа на ДАНС.

Правителството на Бойко Борисов обаче смени ръководството на ДАНС, след което Петров скрои капан на бившия си началник Петко Сертов и на Сергей Станишев. Петров лично връчи на Бойко Борисов секретна справка, изчезнала от ДАНС. След това прокуратурата започна досъдебно производство срещу Станишев и Сертов, а Петров бе наречен от Борисов "лоялен гражданин”.

В сряда Станишев отказа да коментира поисканата му от Румен Петков оставка, но отбеляза, че журналистите би трябвало да потърсят мнението на министър-председателя Борисов, който поздрави Алексей Петров като "лоялен гражданин".

Надявам се да има достатъчно доказателства при всяка операция на МВР и дано не се случи както с "Наглите", когато първоначално бяха задържани 25 души, а по-късно в ареста останаха само трима, отбеляза лидерът на БСП.

Костов: Как Петров влезе в ДАНС?

Ако един човек се намира в системата на ДАНС и има огромни правомощия, а в същото време "влиза като обект в акция срещу организирана престъпна група, това не говори добре за предишната власт", коментира лидерът на ДСБ и председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов. Как може точно такъв човек да бъде в ДАНС, попита още той.

Според него "Октопод" не е пи ар акция, "точно както не е пи ар акция освобождаването на Хамстера от състав на Софийския районен съд, чийто последици ще са "затваряне устата на свидетели". Аз мисля, че ще дойде време, когато в България имената на хората, които са направили това, ще бъдат изучавани в учебниците, добави той и изрази надежда да стане ясно кой и как пуска престъпниците у нас. Надявам се следващата мишена да стане някой от недосегаемите, добави Иван Костов.

Камен Костадинов от ДПС, който е член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, коментира за БТА, че една от политиките на сегашното правителство, които адмирира, е борбата с организираната престъпност и въобще дейността на МВР и ДАНС. Добре е да се извършват подобни операции, надявам се колегите от МВР да са събрали достатъчно доказателства при извършване на тази операция, посочи той.

Помолен да коментира задържането на бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Костадинов каза, че не се гордее с дейността на ДАНС в рамките на предходното мнозинство, част от което е бил и той. Казвал съм и преди, че промените в последните няколко месеца са положителни и че в ДАНС в рамките на предходния мандат са извършвани недотам редни неща, очевидно Алексей Петров е потвърждение на тази моя теза, допълни Камен Костадинов.

Атанасов: Групата работеше под покровителството на Филчев

Бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов коментира, че престъпната група още преди 10 години, в "самия ѝ зародиш действаше под покровителството на бившия главен прокурор Никола Филчев“.

"Филчев беше използван от тази група за осъществяване на техните намерения“, каза Атанасов.

По думите му това е "класически случай на служители на бившата Държавна сигурност, обединени в група, осъществяваща организирана престъпност“.

Атанасов смята, че основната отговорност за Петров и за случващото се в момента е на "бившето правителство и лично на Станишев, защото той създаде ДАНС с големите обещания за борба с корупцията по високите етажи на властта, използваше ДАНС като рекламна витрина, включително в Брюксел, а на практика е създал организирана престъпна група, която е функционирала под крилото на държавата и от името на държавата“.

На въпрос кое е накарало Алексей Петров да стане секретен сътрудник на службите, след като е материално обезпечен и дори се твърди, че е мултимилионер, Атанасов отговори, че "хората по различни подбуди търсят сътрудничеството със службите“.

"В тези среди има една група от хора, които са така наречените самоинициативници, които, преследвайки личния си интерес, търсят сътрудничество със службите“, посочи той.

Атанасов каза още, че би трябвало Румен Петков да "набере смелост“ и най-накрая да обясни за "онази прословута среща между него и братя Галеви, организирана от Алексей Петров, дали са си говорили за синтетична дрога и в какъв аспект“.

"Интересува ме обаче основно политическите проекции на това, което сега се разследва. И идва ред да се обясни как възникна и кой логистично осигуряваше проекта РЗС. Аз много пъти съм казвал и за пореден път казвам, че РЗС беше политически проект, който беше сътворен и осигуряван от ДАНС при бившето правителство“, заяви Атанасов, като припомни изказване на шефа на БСП-София Румен Овчаров за проекта РЗС и участието в него на левицата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

133 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. ???
    #134

    подмазвачеството, предателството, жестокостта, любовта към алкохола и липсата на морал е присъщо на бандитските шайки наричащи себе си дпс и бсп - чедата на ДС/КГБ.

  2. Иван
    #133

    А как забогатя Станишев??? Всички обитатели на комплекс Магнолия в полите на Витоша трябва да се разследват!

  3. MangoMahlata
    #132

    Е, БРАТЯ И СЕСТРИ, АКО Е ТАКА, ПРОСТО НЕ НИ БИВА ЗА НИЩО !!!

  4. Накамо нетки
    #131

    На камионетките !

  5. Карина
    #130

    един агент на ДС, пределно ясно ни е, тяхната протекция през годините му даде възможностите да се развие и все пак върхът в кариерата си на държавен служител получи от Станишев, цяла агенция за сигурност му даде да върти в сянка.Интересно е и кой го активира през 2000г. и вкарва отново в играта в службите за сигурност, а защо е ясно. От тази година започна сериозната атака по дискредитирането на правителството на Костов и не случайно твърди, че имал много информация срещу Костов, като я даде май

  6. забележка
    #129

    "Медиите също трябва да поемат отговорност за политическата ни обстановка, тъй като са основен инструмент за политическите движения в страната. Медиите несъзнателно помагат на мафията да участва във властта."Защо форумецът казва,че медиите несъзнателно помагат на мафията.Напротив, те са говорители на мафията и съвсем съзнателно я обслужват.

  7. _ІІ
    #128

    Петков Станишев ли е видял в огледалото.Нали все там гледа...

  8. Стопер
    #127

    Какво ли ще стане, ако Комисията по досиетата разследва и обяви, кои от арестуваните и обвиняемите по знаковите дела за организирана престъпност са или са били сътрудници и служители на ДС и наследилите я служби? Нищо, че е след 1990-а. Сигурно ще се окаже, че са поне 75-80%!

  9. Запознат
    #126

    Това вече е директно посегателство върху ДС. ДАно успее да ги смачка. Каквото и да дойде след това, ще е по-добро от 20 годишното управление на ДС

  10. Niki
    #125

    Ti si tup forumski maloumnik ama mnog tup....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.